Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Alles wat je over infrarood verwarming wilt weten

Alles wat je over infrarood verwarming wilt weten

Infrarood verwarming is een relatief nieuwe vorm van elektrische verwarming. Je hoort het steeds vaker voorbij komen als alternatief voor de traditionele vormen van verwarming. Infrarood verwarming is een manier van verwarmen waarbij de warmte direct voelbaar is. Daarmee verschilt het veel van traditionele vormen van verwarmen.

Maar wat is infrarood verwarming precies? En hoe werken infrarood panelen? Wij helpen je verder door deze vragen te beantwoorden voor jou. Daarnaast laten we zien welke verschillende typen infrarood panelen er beschikbaar zijn en hoe deze te gebruiken zijn in de verschillende ruimtes in jouw huis.

"Infrarood verwarming werkt als het ware op dezelfde manier als hoe de zon voor warmte zorgt. De zon straalt zonnestralen uit en wanneer deze zonnestralen het lichaam (of een object) raken wordt het oppervlakte verwarmd"

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming ontstaat doordat infraroodstraling de objecten en mensen bereikt, maar wat is deze infraroodstraling? Heel beknopt is infraroodstraling een vorm van licht. Het licht dat wordt uitgestraald door infrarood panelen is echter niet zichtbaar voor het menselijke oog.

Binnen de categorie infrarood licht zijn vervolgens drie soorten infraroodstraling te onderscheiden. Elk van deze typen infraroodstraling heeft verschillende eigenschappen. De infrarood panelen in ons assortiment maken gebruik van het infrarode licht op het lange spectrum. Dat wil zeggen dat deze infraroodstraling enkel en alleen gebruikt wordt voor verwarming en verder niet het lichaam binnendringt (anders dan bijvoorbeeld straling van de zon). De infraroodstraling wordt enkel geabsorbeerd door de huidlaag. Dit type infraroodstraling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. De warmte is daardoor goed voelbaar.

infrarood gezond

Hoe werkt infrarood verwarming?

We weten nu wat infraroodstraling en daarmee dus infrarood verwarming is. Maar hoe werkt dit dan precies? Voor de uitleg hiervan kun je het beste een vergelijking maken met de zon. Infrarood verwarming werkt als het ware op dezelfde manier als hoe de zon voor warmte zorgt. De zon straalt zonnestralen uit en wanneer deze zonnestralen het lichaam (of een object) raken wordt het oppervlakte verwarmd. De infraroodstralen die het infrarood paneel uitstraalt zorgen er op dezelfde manier dat het object waarnaar deze infraroodstraling wordt uitgestraald wordt verwarmd.

Verder is het van belang om te benoemen dat infrarood verwarming een vorm van elektrisch verwarmen is. Elektrisch verwarmen kan op diverse manieren. Enerzijds is het mogelijk door verwarming van lucht (dit wordt ook wel convectie genoemd), anderzijds kennen we een variant van elektrische verwarming waarbij sprake is van stralingswarmte. Infrarood verwarming straalt de warmte de ruimte in.

Welke ruimtes zijn geschikt om te verwarmen met infrarood?

Iedere ruimte in huis of op kantoor is perfect te verwarmen middels infrarood verwarming. De infrarood panelen in ons assortiment zijn in veel verschillende afmetingen en sterktes te verkrijgen. Dat maakt dat voor iedere ruimte wel een geschikte infrarood verwarming te vinden is. Hieronder leggen wij in het kort per ruimte uit hoe infrarood verwarming daar ingepast kan worden. Van woonkamer tot het toilet; voor iedere ruimte is een paneel te vinden.

De woonkamer

Infrarood verwarming in de woonkamer kun je op verschillende manieren inzetten als verwarmingsbron. Je kunt infrarood panelen in de woonkamer inzetten als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als alternatief voor de CV of vloerverwarming kun je infrarood panelen ook gebruiken als hoofdverwarming. De infrarood panelen zijn dan de basis voor het verwarmen van de woonkamer. Daarnaast kun je infrarood verwarming ook gebruiken als bijverwarming in de woonkamer. Je zet het paneel dan neer op de plek waar je (tijdelijk) extra warmte wil hebben, of je kiest voor een handige warmtemat. Op die manier hoeft niet de gehele woonkamer opgewarmd te worden, maar slechts de plek waar de warmte gewenst is.

 

De badkamer

In de badkamer wil je graag dat het direct warm is als je er bent. Onze infrarood panelen zorgen ervoor dat je geen zorgen meer hebt om een koude badkamer. De infrarood verwarming in ons assortiment voor in de badkamer is voorzien van de juiste certificering. Daarmee zijn ze vanzelfsprekend veilig en geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

 

De slaapkamer

Infrarood verwarming is ook te gebruiken als verwarming in de slaapkamer. Een infrarood paneel aan het plafond direct boven het bed zorgt ervoor dat je er altijd heerlijk warm bij ligt. Zoals eerder omschreven is bij infrarood verwarming de warmte direct beschikbaar. Dit is ideaal als je even wat extra warmte nodig hebt of om het bed alvast voor te verwarmen.

 

De garage

Heb je een werkplek in de garage waar het altijd net iets te koud is tijdens het klussen? Dan is een (verplaatsbaar) infrarood paneel de perfecte uitkomst. Een verplaatsbaar infrarood paneel is eenvoudig te plaatsen op het moment dat het wat kouder is in de garage. Op dat moment zorg je voor extra warmte en zodra het weer warm genoeg is berg je het infrarood paneel ook weer gemakkelijk op. Wil je het paneel toch permanent ophangen? Ook dat is eenvoudig te realiseren.

 

Het toilet

Het toilet is een ruimte die je niet continu verwarmd wil hebben. Maar uiteraard wil je wel dat wanneer je op het toilet zit (of staat) de warmte direct aanwezig is. Door de techniek van een infrarood paneel is de warmte direct beschikbaar. Zodra je het paneel aanzet zit/sta je er heerlijk warm bij.

QH HL infrarood led paneel
Elektrische vloerverwarming slimmeheater

De voordelen van infrarood verwarming 

Infrarood verwarming kent diverse voordelen ten opzichte van traditionele vormen van verwarming. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor jou op een rij gezet:

  • Verbetering luchtkwaliteit: doordat objecten verwarmd worden, verwarmt indirect de lucht op. Dit voorkomt uitdroging en circulatie van de lucht. Daardoor is de kans op schimmels minder op vloeren en muren goed drogen.
  • Behoud aangename temperatuur: objecten in de ruimte die verwarmd worden door infrarood panelen zullen de gewenste temperatuur aan nemen. Hierdoor zijn er minder schommeling in de temperatuur (dit in tegenstelling tot een type verwarming dat zorgt voor luchtverwarming).
  • Groter rendement tijdens ventilatie: warmteverlies bij verwarming met infrarood in geval van ventilatie is lager, omdat de warmte wordt opgeslagen door de omgeving.
  • Elegant en eigentijds: onze infrarood panelen zijn verkrijgbaar in vele soorten, maten en ontwerpen, voor iedere situatie is een geschikt infrarood paneel te vinden in ons assortiment.
  • Klimaatneutraal: elektriciteit is CO2-neutraal op te wekken met eigen zonnepanelen of met groene stroom, daardoor zijn veel duurzaamheids voordelen te behalen.
  • Eenvoudig te installeren: onze infrarood panelen zijn gemakkelijk te monteren aan een plafond of muur.
  • Vermindering van stof in de ruimte: infrarood panelen zorgen niet voor een luchtcirculatie, hierdoor wordt geen stof rond geblazen.
  • Eenvoudig de warmtevraag te bepalen per ruimte: een ruimte voorzien van een infrarood paneel kan afzonderlijk verwarmd worden.
  • Smart: onze infrarood panelen zijn allemaal te koppelen aan een thermostaat en aan de WiFi en daarmee gemakkelijk op afstand te bedienen.

Hoeveel kost het verwarmen via infrarood?

Om te berekenen hoeveel stroom een infrarood paneel verbruikt, vermenigvuldig je het verbruik in Watt van het infrarood paneel met de tijd dat het apparaat aan staat.

Stel dat een infrarood paneel van 1000 Watt voor een half uur aan staat, het verbruik is dan als volgt te berekenen: 1000 Watt x 1/2 uur = 500 Wattuur = 0,5 kWh. Dit vermenigvuldig je vervolgens met de actuele stroomprijs en daarmee heb je de kosten berekend voor het verwarmen via infrarood.

Veiligheid en gezondheid

Over de gevolgen van infrarood straling op de gezondheid bestaat bij wetenschappers en onderzoekers nauwelijks discussie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat infraroodstraling geen negatieve invloed heeft op de gezondheid. Dit komt doordat infraroodstraling van infrarood panelen geen schadelijk Uv-stralen bevatten.

Diverse onderzoeken wijzen juist uit dat infraroodstraling juist een positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Een bekend gezondheidsvoordeel is de invloed op spieren en gewrichten. Door verschillende fysiotherapeuten wordt infraroodstraling zelfs gebruikt als behandelwijze. Ook zorgt infrarood verwarming voor een goede luchtkwaliteit doordat infraroodstraling geen luchtcirculatie veroorzaakt. Hierdoor worden er geen stofdelen door de ruimte geblazen. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

Infraroodstraling kan ook voor een betere bloedcirculatie zorgen. Tevens komt infraroodstraling in aanraking met de huid. Daardoor worden de bloedvaten onder de huid breder wat zorgt voor een betere doorbloeding.

vlammeje
Infrarood verwarming en gezondheid   Bekijk hier alle feiten en fabels
gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]