Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Zijn elektrische kachels zuinig?

Zijn elektrische kachels zuinig?

Je huis kan je op verschillende manieren verwarmen. Naast traditionele vormen van verwarming zoals de cv-ketel of de vloerverwarming kun je ook gebruik maken van elektrische kachels.

Op het moment van schrijven van deze blog bereiken de energieprijzen het ene na het andere hoogterecord. Daarom is dit een goed moment om stil te staan bij de vraag of een elektrische kachel zuinig is en daarmee mogelijk een alternatief is voor de traditionele manieren van verwarming.

We zullen in deze blog ingaan op deze variant van elektrische verwarming en beantwoorden daarbij de vraag of het gebruik van een elektrische kachel zuinig is.

Hoe zuinig zijn elektrische kachels?

Om de vraag te kunnen beantwoorden of elektrische kachels zuinig zijn, is het goed om eerst kort in te gaan op elektrische verwarming werkt.

Simpel gezegd houdt elektrisch verwarmen in dat je gaat verwarmen door middel van een elektrisch verwarmingselement. Dit elektrische verwarmingselement is een elektrische weerstand die stroom omzet in warmte.

We kennen verschillende soorten van elektrische verwarmingsapparaten. Het verschil tussen de diverse varianten elektrische verwarmingen is gelegen in de manier waarop het apparaat de warmte uitstoot. Zo wordt de warmte bij een elektrische kachel als het ware uitgeblazen, terwijl bij infrarood verwarming je de warmte via straling op je huid zal voelen.

We kennen verschillende soorten van elektrische verwarmingsapparaten. Het verschil tussen de diverse varianten elektrische verwarmingen is gelegen in de manier waarop het apparaat de warmte uitstoot.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel?

Nu we weten hoe een elektrische kachel werkt is de volgende vraag of een elektrische kachel zuinig is. Er zijn verschillende typen en kwaliteiten in het aanbod aan elektrische kachels, zo hebben wij elektrische kachels tot 1000 Watt, 2000 Watt en 3000 Watt.

Kort gezegd komt het erop neer dat hoe hoger de Wattage bij de elektrische kachel, hoe sterker deze is en hoe meer warmte die kan produceren.

De elektrische kachels die beschikbaar zijn, zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden in verbruik. Daar staat echter tegenover dat de prijs per kWh (kilowattuur) wel flink gestegen is. Dit komt mede door de huidige onzekerheid op de wereldwijde energiemarkt.

In augustus 2022 lag de prijs volgens de Consumentenbond gemiddeld rond de €0,58 per kWh terwijl deze een jaar eerder rond €0,24 per kWh lag. De kosten van een bijvoorbeeld een elektrische kachel van 2000 Watt lag daarmee op €1,16 per uur (2 kW x €0,58 cent).

De gasprijs per kubieke meter is daarentegen ook erg hoog en met de huidige onzekerheden is de verwachting dat deze blijft stijgen.

Vraag je je af of een elektrische kachel past in jouw situatie? Klik dan hier voor een persoonlijk advies!
elektrische radiator
zijn kachels zuinig

Zijn elektrische kachels zuinig?

Nu helder is hoe een elektrische kachel werkt en we weten wat het verbruik is van een elektrische kachel, kunnen we kijken naar of elektrische kachels zuinig zijn.

Uit onderzoek van de TUdelft is gebleken dat een elektrische kachel als alternatief voor de ‘traditionele’ hoofdverwarming niet per se zuiniger is. Echter, er zijn situaties denkbaar dat een elektrische kachel toch een zuinig en duurzaam alternatief is.

Als het gaat om elektrisch bijverwarming, waarbij niet de gehele woning, maar slechts een bepaalde ruimte of deel van een ruimte verwarmd moet worden, dan kan een elektrische kachel een zuinige oplossing zijn. Ook wanneer je zonnepanelen hebt is het vaak een erg voordelige manier van verwarmen, omdat je de energie zelf opwekt.

Conclusie

Voor lokale bijverwarming zijn elektrische kachels zuinig en dus goed te gebruiken. Wanneer je op je Bureau/kantoor of badkamer tijdelijk extra wil bijverwarming, of wanneer je zonnepanelen hebt is een elektrische kachel zuinig als alternatief en kan zorgen voor een (relatief) goedkope manier van verwarmen.

Mocht je naar aanleiding van deze blog enthousiast zijn geworden over verwarmen met een elektrische kachel, maar heb je toch nog een vraag over of onze elektrische kachel zuinig is? Neem gerust contact met ons op een van onze enthousiaste medewerkers helpt jou graag verder met een persoonlijk advies. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op onze website in te vullen.

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]