Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Hoeveel kost infrarood verwarming aan elektriciteit?

Hoeveel kost infrarood verwarming aan elektriciteit?

Je overweegt infrarood verwarming aan te schaffen? Dat doe je waarschijnlijk om maandelijks te besparen op je gas- en/of energierekening. Dan is het natuurlijk handig om te weten of het verwarmen met infrarood in jouw situatie goedkoper gaat uitvallen dan je huidige manier van verwarmen.

In dit artikel proberen we je de juiste informatie over de kosten van infrarood verwarming te geven, zodat je de juiste afweging kan maken. We leggen je uit hoe infrarood verwarming werkt, wat het gemiddelde verbruik is en welke factoren de kosten beïnvloeden. Aan de hand van een aantal concrete rekenvoorbeelden proberen we je inzicht te geven in hoeveel maandelijkse kosten je kan verwachten.

En mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds met vragen zitten, dan kan je natuurlijk altijd gratis advies bij ons aanvragen.

In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen kan infrarood verwarming op de midden tot lange termijn erg kostenbesparend zijn.

De werking van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een moderne manier van verwarmen die gebruik maakt van infraroodstralen. Deze stralen verwarmen direct objecten en mensen in een ruimte, in plaats van de lucht.

De manier van verwarmen is niet te vergelijken met onze traditionele manier van verwarmen. Infrarood verwarming kan je het beste vergelijken met de warmtestraling van de zon op een koude dag. Alles wat buiten het stralingsbereik valt zal ook niet worden opgewarmd. Hierdoor verwarm je veel effectiever, omdat je enkel datgene verwarmt dat warm moet worden.

infrarood verwarming woonkamer

Elektriciteitskosten van infrarood verwarming

Om een duidelijk beeld te geven van de elektriciteitskosten van infrarood verwarming, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel elektriciteit een infrarood paneel gemiddeld verbruikt.

Het gemiddelde verbruik van een infrarood paneel

Een standaard infrarood paneel heeft een vermogen dat varieert tussen 250 watt tot 1000 watt, afhankelijk van de grootte en het beoogde gebruik. Een kleiner paneel voor een badkamer zou bijvoorbeeld minder vermogen hebben dan een groot paneel voor een woonkamer.

Laten we een voorbeeld nemen: Als je een infrarood paneel van 500 watt hebt en je gebruikt het 5 uur per dag, dan verbruikt het paneel 2,5 kWh per dag (500 watt x 5 uur = 2.500 wattuur of 2,5 kWh). Over een maand (30 dagen) zou dit neerkomen op 75 kWh.

Maandelijkse kosten

Om de maandelijkse kosten te berekenen, moet je de totale maandelijkse consumptie vermenigvuldigen met de elektriciteitsprijs per kWh.

Stel dat de prijs van elektriciteit €0,30 per kWh is. Voor het bovengenoemde voorbeeld zou je maandelijkse kosten dan zijn: 75 kWh x €0,30 = €22,50 per maand.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Het is belangrijk op te merken dat deze bovenstaande kosten variabel zijn. Ze zijn afhankelijk van factoren zoals de duur van het gebruik van het paneel, het vermogen van het paneel en de huidige elektriciteitstarieven.

vlammeje
Uitrekenen wat infrarood verwarming jou gaat kosten?  Gebruik hier onze rekentool

Vergelijking met traditionele verwarmingssystemen

Infrarood verwarming en de meer traditionelere verwarmingssystemen hebben elk hun eigen voor- en nadelen als het gaat om kosten.

Aanschafkosten

Infrarood panelen hebben over het algemeen lagere aanschaf- en installatiekosten dan traditionele verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming. De panelen hoeven enkel aangeschaft en aangesloten te worden. Echter beschikken de meeste woningen in Nederland vanuit zichzelf natuurlijk al van centrale verwarming, waardoor de initiële aanschafkosten nihil zijn.

De aanschafkosten van infrarood verwarming kunnen variëren afhankelijk van het benodigde wattage, wat op zijn beurt afhankelijk is van de grootte van de kamer die je wilt verwarmen.

Hier is een overzichtelijke tabel die de verschillende formaten kamers, het benodigde wattage en de gemiddelde aanschafkosten vergelijkt:

Kamerformaat (m²) Benodigde Wattage Gemiddelde Aanschafkosten (€)
10 – 15 250 – 375 watt €150 – €250
15 – 25 375 – 625 watt €250 – €400
25 – 35 625 – 875 watt €400 – €600
35 – 50 875 – 1250 watt €600 – €800
50+ 1250+ watt €800+

Opmerkingen:

  • De bovenstaande waarden zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van het merk, model en andere specificaties van de infraroodpanelen.
  • Het benodigde wattage is ook afhankelijk van andere factoren zoals isolatie, buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur.

Onderhoudskosten

Infrarood panelen vereisen minimaal onderhoud. Ze hebben geen bewegende delen die kunnen slijten, en ze hoeven niet regelmatig te worden gecontroleerd of gereinigd.

Traditionele verwarmingssystemen, vooral oudere, kunnen regelmatig onderhoud en soms dure reparaties vereisen. Dit kan de totale kosten over de levensduur van het systeem verhogen.

infrarood verwarming verbruik
elektrische-kachel
vlammeje
Advies nodig? Vraag dan ons gratis advies op maat aan  Lees er hier alles over

Conclusie en aanbevelingen

De aanschaf van infrarood panelen zal in eerste instantie een investering zijn. Echter gezien de lage onderhoudskosten en efficiëntere manier van verwarmen, zullen infrarood panelen op de midden en langere termijn kostenbesparend zijn.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben. Neem dan gerust contact met ons op. Dan helpen wij je bij je keuze.

Veelgestelde vragen

Is infrarood verwarming schadelijk voor de gezondheid?

Nee, infrarood verwarming maakt gebruik van een veilige vorm van straling. De warmte kun je vergelijken met de zon, maar dan zonder de schadelijke uv-stralingen.

Zijn infrarood panelen een goede investering?

Ja, vooral als je op zoek bent naar energiezuinige verwarmen.

Kan ik infrarood verwarming in elke kamer gebruiken?

Ja, het is geschikt voor elke ruimte, van badkamers tot woonkamers.

Hoe snel warmt infrarood verwarming op?

Het begint direct te verwarmen zodra het is ingeschakeld.

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]