Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een relatief nieuwe vorm van elektrische verwarming. Je hoort het steeds vaker voorbij komen als alternatief voor de traditionele vormen van verwarming. Infrarood verwarming is een manier van verwarmen waarbij de warmte direct voelbaar is. Daarmee verschilt het veel van traditionele vormen van verwarmen. Maar wat is infrarood verwarming precies? En hoe werken infrarood panelen? Wij helpen je verder door deze vragen te beantwoorden voor jou. Daarnaast laten we zien welke verschillende typen infrarood panelen er beschikbaar zijn en hoe deze te gebruiken zijn in de verschillende ruimtes in jouw huis.

De verschillende type producten

Infrarood panelen zijn beschikbaar in veel soorten, afmetingen en designs. Zo is er voor iedere situatie een geschikt infrarood paneel beschikbaar. In ons assortiment vind je infrarood panelen die geschikt zijn voor bevestiging aan het plafond of aan de muur. Daarnaast hebben wij uiteraard ook vrijstaande infrarood panelen die gemakkelijk te verplaatsen zijn. Hieronder zetten we deze verschillende typen voor jou naast elkaar en laten zien hoe deze makkelijk te gebruiken zijn bij jou in huis. Onze infrarood panelen hebben een eigentijds en elegant design en zijn daarmee een goede aanwinst voor de ruimte waar verwarming gewenst is.

Infrarood panelen aan het plafond

Infrarood verwarming aan het plafond kan ingezet worden als een zeer efficiënte en ruimtebesparende manier van verwarming. Door het plaatsen van de infrarood panelen aan het plafond nemen deze geen ruimte in beslag in de kamer of aan de muur. Zoals eerder aangegeven werken infrarood panelen door middel van infraroodstraling. Voor een optimaal rendement is daarbij een goed stralingsbereik nodig. Indien het paneel aan het plafond hangt straalt deze de warmte naar beneden richting de vloer. Hierdoor worden de objecten en de vloer verwarmd en deze objecten zullen vervolgens geleidelijk de warmte weer afgeven aan de rest van de ruimte. Verder is het plafond vanuit een praktische overwegingen ook zeer geschikt om te gebruiken om een infrarood paneel op te hangen. Je kunt eenvoudig in de badkamer of boven bijvoorbeeld de zithoek en/of eettafel een infrarood paneel ophangen. Op die manier heb je direct warmte beschikbaar op de plek waar je zit. Daarnaast zijn er infraroodpanelen verkrijgen met geintegreerde LED verlichting of geschikt voor systeemplafonds.

Verplaatsbaar infrarood paneel met wifi

Verplaatsbare infrarood panelen

Naast infrarood panelen die worden bevestigd aan het plafond of aan de muur, zijn er uiteraard ook infrarood panelen die vrijstaand zijn. In ons assortiment vind je vrijstaande, eenvoudig verplaatsbare infrarood panelen. Deze zijn licht van gewicht en zorgen voor een heerlijk aangename warmte waar jij dat nodig hebt. Het voordeel van deze panelen is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn naar de plek waar jij op dat moment (extra) warmte nodig hebt. Heb je het infrarood paneel niet meer nodig, omdat de koude wintermaanden voorbij zijn? Je bergt het paneel gemakkelijk op. Zodra het weer wat kouder wordt haal je het infrarood paneel weer tevoorschijn en in een mum van tijd zit je er weer lekker warm bij.

infraroodpaneel stekker

Verwarmen via infrarood wandpanelen

Uiteraard hebben wij ook infrarood wandpanelen in ons assortiment. Deze panelen zijn eenvoudig te monteren aan de muur in de ruimte waar jij infrarood verwarming wilt hebben. Door het mooie, elegante design van deze infrarood panelen gaan ze perfect op in de locatie waar ze geplaatst worden. Wil je toch liever een wandpaneel dat gepersonaliseerd is? In ons assortiment vind je infrarood panelen die je kunt laten bedrukken met een afbeelding. Op die manier combineer je iets praktisch als een verwarming eenvoudig met decoratie die jij graag in de ruimte ziet terugkomen.

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming ontstaat doordat infraroodstraling de objecten en mensen bereikt. Hoe dit precies werkt leggen we onder het volgende kopje uit. Maar wat is deze infraroodstraling? Heel beknopt is infraroodstraling een vorm van licht. Het licht dat wordt uitgestraald door infrarood panelen is echter niet zichtbaar voor het menselijke oog.

Binnen de categorie infrarood licht zijn vervolgens drie soorten infraroodstraling te onderscheiden. Elk van deze typen infraroodstraling heeft verschillende eigenschappen. De infrarood panelen in ons assortiment maken gebruik van het infrarode licht op het lange spectrum. Dat wil zeggen dat deze infraroodstraling enkel en alleen gebruikt wordt voor verwarming en verder niet het lichaam binnendringt (anders dan bijvoorbeeld straling van de zon). De infraroodstraling wordt enkel geabsorbeerd door de huidlaag. Dit type infraroodstraling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. De warmte is daardoor goed voelbaar.

Hoe werkt infrarood verwarming?

We weten nu wat infraroodstraling en daarmee dus infrarood verwarming is. Maar hoe werkt dit dan precies? Voor de uitleg hiervan kun je het beste een vergelijking maken met de zon. Infrarood verwarming werkt als het ware op dezelfde manier als hoe de zon voor warmte zorgt. De zon straalt zonnestralen uit en wanneer deze zonnestralen het lichaam (of een object) raken wordt het oppervlakte verwarmd. De infraroodstralen die het infrarood paneel uitstraalt zorgen er op dezelfde manier dat het object waarnaar deze infraroodstraling wordt uitgestraald wordt verwarmd.

Verder is het van belang om te benoemen dat infrarood verwarming een vorm van elektrisch verwarmen is. Elektrisch verwarmen kan op diverse manieren. Enerzijds is het mogelijk door verwarming van lucht (dit wordt ook wel convectie genoemd), anderzijds kennen we een variant van elektrische verwarming waarbij sprake is van stralingswarmte. Infrarood verwarming straalt de warmte de ruimte in. De werking van stralingswarmte hebben we hierboven behandeld. Voor meer informatie, lees ook deze blog.

De voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming kent diverse voordelen ten opzichte van traditionele vormen van verwarming. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor jou op een rij gezet:

 • Verbetering luchtkwaliteit: doordat objecten verwarmd worden, verwarmt indirect de lucht op. Dit voorkomt uitdroging en circulatie van de lucht. Daardoor is de kans op schimmels minder op vloeren en muren goed drogen.
 • Behoud aangename temperatuur: objecten in de ruimte die verwarmd worden door infrarood panelen zullen de gewenste temperatuur aan nemen. Hierdoor zijn er minder schommeling in de temperatuur (dit in tegenstelling tot een type verwarming dat zorgt voor luchtverwarming).
 • Groter rendement tijdens ventilatie: warmteverlies bij verwarming met infrarood in geval van ventilatie is lager, omdat de warmte wordt opgeslagen door de omgeving.
 • Elegant en eigentijds: onze infrarood panelen zijn verkrijgbaar in vele soorten, maten en ontwerpen, voor iedere situatie is een geschikt infrarood paneel te vinden in ons assortiment.
 • Klimaatneutraal: elektriciteit is CO2-neutraal op te wekken met eigen zonnepanelen of met groene stroom, daardoor zijn veel duurzaamheids voordelen te behalen.
 • Eenvoudig te installeren: onze infrarood panelen zijn gemakkelijk te monteren aan een plafond of muur.
 • Vermindering van stof in de ruimte: infrarood panelen zorgen niet voor een luchtcirculatie, hierdoor wordt geen stof rond geblazen.
 • Eenvoudig de warmtevraag te bepalen per ruimte: een ruimte voorzien van een infrarood paneel kan afzonderlijk verwarmd worden.
 • Smart: onze infrarood panelen zijn allemaal te koppelen aan een thermostaat en aan de WiFi en daarmee gemakkelijk op afstand te bedienen.

Welke ruimtes zijn geschikt om te verwarmen met infrarood?

Iedere ruimte in huis of op kantoor is perfect te verwarmen middels infrarood verwarming. De infrarood panelen in ons assortiment zijn in veel verschillende afmetingen en sterktes te verkrijgen. Dat maakt dat voor iedere ruimte wel een geschikte infrarood verwarming te vinden is. Hieronder leggen wij in het kort per ruimte uit hoe infrarood verwarming daar ingepast kan worden. Van woonkamer tot het toilet; voor iedere ruimte is een paneel te vinden.

  verplaatsbaar infraroodpaneel

  De woonkamer

  Infrarood verwarming in de woonkamer kun je op verschillende manieren inzetten als verwarmingsbron. Je kunt infrarood panelen in de woonkamer inzetten als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als alternatief voor de CV of vloerverwarming kun je infrarood panelen ook gebruiken als hoofdverwarming. De infrarood panelen zijn dan de basis voor het verwarmen van de woonkamer. Daarnaast kun je infrarood verwarming ook gebruiken als bijverwarming in de woonkamer. Je zet het paneel dan neer op de plek waar je (tijdelijk) extra warmte wil hebben, of je kiest voor een handige warmtemat. Op die manier hoeft niet de gehele woonkamer opgewarmd te worden, maar slechts de plek waar de warmte gewenst is.

  infrarood verwarming badkamer

  De badkamer

  In de badkamer wil je graag dat het direct warm is als je er bent. Onze infrarood panelen zorgen ervoor dat je geen zorgen meer hebt om een koude badkamer. De infrarood verwarming in ons assortiment voor in de badkamer is voorzien van de juiste certificering. Daarmee zijn ze vanzelfsprekend veilig en geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

  infraroodpaneel slaapkamer

  De slaapkamer

  Infrarood verwarming is ook te gebruiken als verwarming in de slaapkamer. Een infrarood paneel aan het plafond direct boven het bed zorgt ervoor dat je er altijd heerlijk warm bij ligt. Zoals eerder omschreven is bij infrarood verwarming de warmte direct beschikbaar. Dit is ideaal als je even wat extra warmte nodig hebt of om het bed alvast voor te verwarmen.

  infrarood verwarming garage

  De garage

  Heb je een werkplek in de garage waar het altijd net iets te koud is tijdens het klussen? Dan is een (verplaatsbaar) infrarood paneel de perfecte uitkomst. Een verplaatsbaar infrarood paneel is eenvoudig te plaatsen op het moment dat het wat kouder is in de garage. Op dat moment zorg je voor extra warmte en zodra het weer warm genoeg is berg je het infrarood paneel ook weer gemakkelijk op. Wil je het paneel toch permanent ophangen? Ook dat is eenvoudig te realiseren zonder leidingen te hoeven trekken. Aangezien de infrarood panelen op elektriciteit werken kun je het paneel gemakkelijk ophangen, de stekker in het stopcontact doen en de warmte is direct beschikbaar!

  toilet infrarood verwarming

  Het toilet

  Het toilet is een ruimte die je niet continu verwarmd wil hebben. Maar uiteraard wil je wel dat wanneer je op het toilet zit (of staat) de warmte direct aanwezig is. Door de techniek van een infrarood paneel is de warmte direct beschikbaar. Zodra je het paneel aanzet zit/sta je er heerlijk warm bij.

  Veiligheid & gezondheid

  Over de gevolgen van infrarood straling op de gezondheid bestaat bij wetenschappers en onderzoekers nauwelijks discussie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat infraroodstraling geen negatieve invloed heeft op de gezondheid. Dit komt doordat infraroodstraling van infrarood panelen geen schadelijk Uv-stralen bevatten. Diverse onderzoeken wijzen juist uit dat infraroodstraling juist een positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Een bekend gezondheidsvoordeel is de invloed op spieren en gewrichten. Door verschillende fysiotherapeuten wordt infraroodstraling zelfs gebruikt als behandelwijze. Ook zorgt infrarood verwarming voor een goede luchtkwaliteit doordat infraroodstraling geen luchtcirculatie veroorzaakt. Hierdoor worden er geen stofdelen door de ruimte geblazen. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Infraroodstraling kan ook voor een betere bloedcirculatie zorgen. Tevens komt infraroodstraling in aanraking met de huid. Daardoor worden de bloedvaten onder de huid breder wat zorgt voor een betere doorbloeding.

  Hoeveel kost het verwarmen via infrarood?

  Om te berekenen hoeveel stroom een infrarood paneel verbruikt, vermenigvuldig je het verbruik in Watt van het infrarood paneel met de tijd dat het apparaat aan staat. Stel dat een infrarood paneel van 1000 Watt voor een half uur aan staat, het verbruik is dan als volgt te berekenen: 1000 Watt x 1/2 uur = 500 Wattuur = 0,5 kWh. Dit vermenigvuldig je vervolgens met de actuele stroomprijs en daarmee heb je de kosten berekend voor het verwarmen via infrarood.

  berekening verbruikskosten
  De daadwerkelijke kosten zijn dus afhankelijk van het type paneel en tijd dat deze heeft aangestaan. Voor een antwoord op de vraag hoeveel het kost om te verwarmen via infrarood is het dus van belang om een geschikt infrarood paneel aan te schaffen. De infrarood panelen in ons assortiment zijn al te verkrijgen vanaf € 79,00. Heb je eenmaal een geschikt infrarood paneel in huis, dan verwijzen we je graag door naar  ons uitgebreide blog over het verbruik van een infraroodpaneel. Hier valt gemakkelijk uit te rekenen wat het paneel in gebruik kost.

  Blogs

  Meer informatie over infrarood verwarming

  #slimmeheater.nl

  Volg ons op Facebook & Instagram

  Gratis verzending

  Vanaf een minimale besteding van €50,- zijn de verzendkosten gratis (verzending België €8,-)

  Snelle levering

  Op werkdagen voor 16.00u besteld? Binnen Nederland en België de zelfde dag verzonden!

  Ruim assortiment

  Alles op het gebied van elektrisch verwarmen op één plek 

  Klantenservice

  Deskundig advies of installatiehulp voor en na aankoop 

  De waardering van www.slimmeheater.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 504 reviews.
  0
  0
  Je winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop
  Calculate Shipping
  []