Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Alles wat je over elektrische verwarming wilt weten

Op zoek naar een elektrische verwarming, maar heb je nog een aantal vragen? Wij nemen je op deze pagina mee langs alle onderdelen van elektrisch verwarmen. In begrijpelijke taal leggen wij uit hoe elektrische verwarming werkt. Gaan we in op de verschillende manieren van elektrische verwarming en leggen we per ruimte in huis uit hoe je de verwarming het beste kunt gebruiken.

Mocht je na het lezen van deze pagina alsnog vragen hebben? Neem dan gerust contact op via het contactformulier op onze website en wij helpen jou graag verder!

Verschillende manieren om elektrisch te verwarmen

Hiervoor hebben we beschreven dat elektrische verwarming op verschillende manieren kan werken. Door de variatie in werking zijn er ook verschillende producten beschikbaar. Hieronder hebben we een overzicht met de opties.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming zorgt door middel van stralingswarmte voor directe warmte. Infrarood verwarming is in steeds meer varianten beschikbaar. Naast de traditionele infrarood panelen is infrarood verwarming ook beschikbaar als bureau matten, badkamerspiegels, kussens en vloerverwarming.
Bekijk producten

Infrarood panelen

Infrarood panelen zorgen door hun werking voor directe warmte. Direct na het aanzetten van het paneel zit je er dus heerlijk warm bij. Voor iedere ruimte in huis hebben is wel een geschikt infrarood paneel te verkrijgen. In ons assortiment vind je onder andere verplaatsbare panelen, wand- en plafondpanelen en panelen die voorzien zijn van verlichting.
Bekijk producten

Elektrische kachels

Een elektrische kachel werkt anders dan infraroodverwarming. Elektrische kachels zorgen voor geruisloze verwarming. Daarmee zijn ze ideaal voor alle ruimtes in huis. In ons assortiment vind je compacte kachels op voetjes. Deze zijn eenvoudig te verplaatsen en dus gemakkelijk overal in huis te gebruiken.
Bekijk producten

Elektrische radiator

In ons assortiment vind je ook elektrische radiatoren. Deze vorm van elektrische verwarmen zorgt ook voor verwarming van de lucht. Ook de elektrische radiator zorgt voor geruisloze verwarming voor iedere ruimte in huis, kantoor of werkplaats/garage.
Bekijk producten

Hoe werkt elektrische verwarming?

Je kunt elektrische verwarming verdelen in twee hoofdvormen: convectie verwarming en stralingswarmte. Onder convectie verwarming vallen de ‘traditionele’ elektrische kachels. Stralingswarmte is een vorm van verwarmen die vooral voorkomt bij infrarood panelen. Hieronder zullen we beide varianten van verwarming verder toelichten.

Convectie verwarming


Convectie verwarming is een vorm van elektrische verwarming waarbij de lucht wordt verwarmd. Een elektrische kachel die op basis van convectie verwarmt, verwarmte de lucht waardoor er een luchtstroming ontstaat. De warme lucht stijgt op en de koude luch wordt vanuit aangezogen. Door deze circulatie verhoogt de luchttemperatuur in de ruimte. Een traditionele CV radiator werkt op een vergelijkbare manier.

Stralingswarmte


Naast convectie verwarming kennen we zoals gezegd ook stralingswarmte. Bij stralingswarmte wordt niet de ruimtetemperatuur verwarmd. De warmtestralen verwarmen juist objecten (zoals vloeren of muren) en mensen . Stralingswarmte kun je in zekere zin dus vergelijken met verwarming door de zon. Net als de zon straalt een infrarood paneel warmtestralen de ruimte in. Als deze warmtestralen je raken, zorgt dat voor een heerlijk warm gevoel. Binnen het stralingsbereik van het infrarood paneel is het dan warm, kom je daarbuiten dan is de warmte niet meer voelbaar.

Zuinig alle ruimtes in je huis verwarmen

Een belangrijk aspect bij de keuze voor een verwarmingsbron is natuurlijk de zuinigheid van het apparaat. De elektrische kachels in ons assortiment zijn bij correct gebruik als energiezuinig te bestempelen. De modellen in ons assortiment kunnen nogal verschillen van elkaar. We hebben modellen die eenvoudig zijn en weinig functionaliteiten hebben. Maar uiteraard hebben we ook meer exclusieve varianten met meer opties. De meer uitgebreide modellen zijn doorgaans ook efficiënter in te zetten. Je kunt deze namelijk gemakkelijk op afstand bedienen. Daarnaast zijn ze vaak voorzien van verschillende programma’s. Je kunt de verwarming daardoor vaak zuiniger en rendabeler gebruiken dan eenvoudigere modellen. Uiteraard zal efficiëntie en zuinigheid ook vaak afhangen van de gebruiker. De slimme functies op de elektrische kachels zijn uiteraard perfect om de efficiëntie van de kachel te verbeteren. Zo hebben wij diverse modellen die voorzien zijn van een modulatiefunctie. Deze functie merkt wanneer de vraag naar warmte in de ruimte lager is. Vervolgens gaat de elektrische verwarming automatisch op minder vermogen draaien. Diverse modellen in ons assortiment zijn voorzien van een systeem die herkent of een deur of raam open staat. Dit systeem slaat aan zodra er een signaal is dat er een koude luchtstroom door de ruimte gaat. Is dat het geval? Dan wordt de kachel gepauzeerd of krijgt de gebruiker een melding in de app. Dit zorgt ervoor dat de kachel niet onnodig aan het verwarmen gaat. Deze slimme functies zorgen ervoor dat de kachels nog zuiniger en efficiënter is.

Welke ruimtes zijn geschikt om te verwarmen met infrarood?

Iedere ruimte in huis of op kantoor is perfect te verwarmen middels infrarood verwarming. De infrarood panelen in ons assortiment zijn in veel verschillende afmetingen en sterktes te verkrijgen. Dat maakt dat voor iedere ruimte wel een geschikte infrarood verwarming te vinden is. Hieronder leggen wij in het kort per ruimte uit hoe infrarood verwarming daar ingepast kan worden. Van woonkamer tot het toilet; voor iedere ruimte is een paneel te vinden.

De woonkamer

Onze kachels hebben een strak, elegant en dun design en zijn dus de perfecte aanwinst als verwarming in jouw woonkamer. De elektrische kachels zijn daarbij op verschillende manieren in te zetten als verwarming in de woonkamer. Het is mogelijk om elektrische verwarming te gebruiken als aanvulling op jouw hoofdverwarming. Elektrische verwarming is bij juist gebruik ook goed in te zetten als hoofdverwarming in de woonkamer. Elektrische verwarming is eenvoudig te monteren aan de wanden en/of het plafond in jouw woonkamer. In combinatie met elegant design gaat de verwarming perfect op in de woonkamer.

De badkamer

In de badkamer wil je graag dat het direct warm is als je er bent. De elektrische kachels in ons assortiment zorgen ervoor dat je geen zorgen meer hebt om een koude badkamer. Uiteraard zijn de elektrische kachels in ons assortiment voorzien van de juiste certificering. De elektrische kachels kunnen daarom zorgeloos gebruikt worden in jouw badkamer. Houd wel rekening met de verschillende zones waar je een elektrische kachel kan plaatsen. Hoe dichter bij de waterbron, hoe hoger de certificering dient te zijn.

De slaapkamer

Elektrische kachels zijn ook perfect te gebruiken als verwarming in de slaapkamer. Een kachel aan de muur dicht bij het bed zorgt ervoor dat je er altijd heerlijk warm bij ligt. Onze elektrische kachels voor de slaapkamer zorgen voor een geruisloze manier van verwarmen. Daardoor lig je er heerlijk warm bij terwijl je geen last hebt van het geluid.

Het toilet

Het toilet wil je niet continu verwarmd wilt hebben. Maar wanneer je gebruikmaakt van het toilet wil je wel dat de ruimte zo snel mogelijk op een aangename temperatuur is. Een elektrische kachel biedt daarvoor de perfecte uitkomst. De elektrische kachel is vrijwel direct warm zodat je meteen effect voelt in de ruimte.

De voordelen van elektrische verwarming

Het gebruik van elektrische kachels kent veel voordelen. De meest belangrijke voordelen van een elektrische kachel zijn:

 • Een elektrische kachel is snel warm en er is dus direct warmte beschikbaar.
 • Eenvoudig in elke kamer apart in te stellen. De ruimtes kunnen daardoor eenvoudig afzonderlijke verwarmd worden.
 • Relatief lage installatiekosten.
 • Neemt weinig ruimte in beslag ten opzichte van andere varianten van verwarming.
 • Elektrische radiatoren zijn veilig.
 • Gemakkelijk te installeren zonder leidingwerk.

Wat verbruikt elektrische verwarming nu eigenlijk?

Het verbruik van elektrische apparaten wordt vaak uitgedrukt in Watt. Om het verbruik van een elektrische kachel te begrijpen is het daarom allereerst van belang hoe dit verbruik werkt. Een elektrische kachel van 2000 Watt zal voor ieder uur dat deze volledig aan staat 2 kWh aan stroom verbruiken. Het omrekenen naar kWh doen we, omdat dit vaak de eenheid is waarin stroomleveranciers hun prijzen in deze grootte aanduiden.

In ons assortiment vind je verschillende sterktes aan elektrische kachels. Zo hebben wij elektrische kachels tot 1000 Watt, 2000 Watt en tot 3000 Watt. Het verschil hierin is dat hoe hoger de Wattage bij de elektrische kachel is, hoe krachtiger deze is en hoe meer warmte de kachel kan produceren. Daar komt dus bij dat hoe krachtiger de elektrische kachel is, hoe hoger het verbruik zal zijn. Een kachel van 3000 Watt zal ten opzichte van een elektrische kachel van 1000 Watt voor ieder uur dat zij volledig aan staan drie (3) keer zoveel verbruiken. Bereken hieronder gemakkelijk je verbruik.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste elektrische verwarming?

Wil je jouw werkkamer verwarmen met een elektrische verwarming. Of ben je op zoek naar een elektrische verwarming voor in de garage? Door het grote aanbod kan het soms lastig zijn om te bepalen welke elektrische kachel geschikt is voor jouw situatie.

Wij kijken graag met je mee om te bepalen welke kachel het beste bij jouw situatie past. Daarbij hebben wij hieronder een aantal aandachtspunten opgenomen die handig zijn bij het maken van de keuze voor een geschikt model. De geschiktheid van een elektrische verwarming is altijd afhankelijk van verschillende omstandigheden. Allereerst is het van belang om te kijken naar wat voor een ruimte de kachel moet gaan verwarmen. Minder goed geïsoleerde ruimtes zullen immers een krachtiger model nodig hebben dan wanneer een goed geïsoleerde ruimte moet worden verwarmd. Ook is het van belang om te kijken naar de oppervlakte die verwarmd moet worden. We hebben een aantal vuistregels om te bepalen wat voor een vermogen je nodig hebt om een bepaalde ruimte met een bepaalde isolatiewaarde te verwarmen. Hieronder geven we het benodigde Wattage (W) per vierkante meter (m2) bij een bepaalde isolatiewaarde. Hierdoor kun je een globale inschatting maken van welke verwarming geschikt is voor jouw situatie:
 • 40 W/m2 – zeer goed geïsoleerde ruimte plus diverse gunstige omstandigheden, zoals weinig ventilatieverlies en/of ruimte gelegen op het zuiden. Vaak een gebouw met energieklasse A+ of A++.
 • 60 W/m2 – erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren, zoals weinig tocht verlies. Vaak een gebouw met een energieklasse A.
 • 80 W/m2 – goed geïsoleerd gebouw met een gemiddeld verlies aan warmte en tocht (gemiddelde woning vanaf ongeveer 1975).
 • 100 W/m2 – gemiddeld geïsoleerd gebouw, maar met een groot verlies van warmte, bijvoorbeeld door tocht.
 • 120 W/m2 – een ruimte met lage isolatie, zoals een oud gebouw met nieuwe ramen en matige isolatie in de muren.
 • 140 W/m2 – ruimte heeft een slechte isolatiewaarde, denk daarbij aan een oud gebouw met enkel glas of een slecht geïsoleerde garage.
Als voorbeeld bij bovenstaande handvatten hebben we het volgende rekenvoorbeeld. Bij een zeer goed geïsoleerde ruimte van 30 m2 is de berekening als volgt: 30 (m2) x 40 (W) = 1.200. De 1.200 staat dan voor het minimale Wattage wat je voor de elektrische kachel in de ruimte nodig hebt. In deze berekeningen wordt uitgegaan van een plafondhoogte van circa 2,5m.
gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Shop per product type

Veelgestelde vragen over elektrisch verwarmen

Hoe werkt elektrische verwarming?

Elektrische verwarming kun je onderverdelen in twee hoofdvormen: stralingswarmte en convectie verwarming. Stralingswarmte verwarmt het object waar de warmtestralen naar toe worden gezonden. Convectie verwarming zorgt er juist voor dat de lucht wordt opgewarmd.

Welke elektrische verwarming is het zuinigst?

Elektrische kachels met veel functionaliteiten kunnen doorgaans zuiniger en efficiënter worden ingezet als een model met minder opties. Door de slimme functies kun je ervoor zorgen dat minder onnodig verwarmd wordt. Uiteraard blijft het aan de gebruiker om ervoor te zorgen dat de kachel zuinig wordt ingezet

Wat kost elektrische verwarming?

Al vanaf € 79,00 heb je een elektrische kachel uit ons assortiment in jouw huis! De kosten voor het verwarmen via de elektrische verwarming zijn afhankelijk van hoe en hoeveel je de kachel gebruikt.

Welke elektrische verwarming is geschikt voor in de badkamer?

Voor de badkamer is een verwarming geschikt die is voorzien van een bepaalde IP certificering. Het benodigde IP certificaat is afhankelijk van de zone in de badkamer waar de elektrische verwarming wordt geplaatst.

Wat verbruikt een elektrische verwarming?

Als het apparaat van 2000 Watt een uur op vol vermogen aanstaat, verbruikt het apparaat 2 kWh. In ons assortiment vind je verschillende sterktes aan elektrische kachels. Zo hebben wij elektrische kachels van 1000 Watt, maar ook tot 3000 Watt. Een hoger Wattage zorgt voor een hoger verbruik.

Wat kost elektrische verwarming per uur?

Een elektrische kachel van 2000 Watt zal voor ieder uur dat deze volledig aan staat 2 kWh aan stroom verbruiken. De kosten kun je berekenen door het aantal kWh te vermenigvuldigen met jouw persoonlijke elektriciteitskosten.

Leer meer over electrisch verwarmen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]