Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Infrarood verwarming – duurzaam en comfortabel

Infrarood verwarming – duurzaam en comfortabel

Er is geen twijfel mogelijk dat de manier waarop we leven moet veranderen, willen we in Nederland de CO2-reductiedoelstellingen halen. Een essentieel onderdeel hiervan is het geleidelijk afschaffen van verwarmen middels gas. Vanaf 2025 is het ook al niet meer mogelijk om een niet-hybride gasketel aan te schaffen. Aangezien bijna alle woningen nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, is dit een enorme opgave.

Infraroodverwarming is echter een geweldige manier om comfortabel warm te blijven en tegelijkertijd je gasverbruik én CO2 uitstoot te verminderen.

Waarom infrarood verwarming slim is?

Infrarood verwarming is een geweldige manier om comfortabel warm te blijven en tegelijkertijd je Russisch gasverbruik én CO2 uitstoot te verminderen. IR verwarmers voegen geen vervuilende stoffen toe aan de ruimte waarin je ze gebruikt. Veel mensen realiseren zich misschien niet dat het principe van infrarood verwarming al eeuwenlang wordt gebruikt. In principe werkt het op dezelfde manier als de natuurlijke verwarmingseffecten van de zon. Oppervlakken zoals stenen muren of zand op het strand worden opgewarmd door infrarood energie van de zon. De oppervlakken die infrarood energie hebben geabsorbeerd en zijn opgewarmd, stralen vervolgens warmte terug, waardoor een opgewarmde thermische massa ontstaat die veel weg heeft van een zeer grote radiator. Als voorbeeld kan je de buitenmuur van een woning nemen. Deze voel je letterlijk warmte stralen nadat de zon er een hele dag op heeft gestaan.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarmingen zijn een type van zeer efficiënte elektrische verwarming. De panelen in een infrarood verwarmingssysteem werken zoals beschreven op dezelfde manier als de zon doet, door gebruik te maken van infrarood licht. Dit is om verschillende redenen veel efficiënter dan traditionele verwarmingsmethoden. Infraroodverwarming produceert warmte van het licht dat onze ogen niet kunnen zien. Deze vorm van verwarming houdt ons warm omdat onze kleren en huid dit licht absorberen. Het is een beetje zoals het verschil tussen in de zon of in de schaduw zitten. Als je in de schaduw zit, absorbeer je het licht van de zon niet waardoor je het niet warm krijgt.

Wil je weten hoe infrarood verwarming precies werkt? Lees dan onze blog.
infrarood in de badkamer
infrarood verwarming verbruik

Infrarood verwarming voor in het hele huis

Elektrische infraroodverwarming werkt perfect met bijvoorbeeld een paneel aan de muur of plafond. Dit paneel kan indien gewenst ook nog eens verwerkt zijn in een spiegel voor de badkamer, een foto voor aan de muur in de woonkamer of zelfs verwerkt in een systeemplafond plaat. Er zijn geen bewegende delen, geen ventilatoren of lawaai.

Infrarood verwarming plafond

Infraroodstralen van het paneel schijnen door de kamer en verwarmen de oppervlakken die ze raken, waardoor een verwarmde thermische massa of grote radiator ontstaat. De temperatuurstijging van de muren, de vloer en het meubilair bedraagt slechts enkele graden, maar is voldoende om de kamer comfortabel en behaaglijk te laten aanvoelen. Ook de lucht wordt gelijkmatig verwarmd, omdat er geen convectie of stijging van warme- en daling van koude lucht plaatsvindt. Dit komt doordat de warmte overal wordt uitgestraald en niet op één enkel punt. In feite kan het paneel aan het plafond worden geplaatst, zodat hij in de hele kamer kan stralingen.

Een conclusie die we dus kunnen maken is dat infrarood panelen een hele interessante toevoeging kunnen zijn in je huis. In de minder goed geïsoleerde woningen als bijverwarming, maar in nieuwbouw woningen kan het zelf de volledige centrale verwarming overnemen.

Wil je weten of infrarood panelen interessant zijn in jou situatie? Gebruik dan onze infrarood calculator of vraag een vrijblijvend persoonlijk advies aan.

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

[]