Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Wat is de levensduur van elektrische vloerverwarming?

Wat is de levensduur van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is een innovatieve manier om je huis te verwarmen, vooral tijdens de koude wintermaanden. De elektrische variant van vloerverwarming wordt steeds populairder, maar hoe lang gaat zo’n systeem nou eigenlijk mee?

In dit artikel lichten we toe hoe elektrische vloerverwarming precies werkt, wat de voordelen hiervan zijn welke soorten elektrische vloerverwarming bestaan en welke factoren de levensduur van de systemen kunnen beïnvloeden. We geven je daarbij enkele tips waardoor je zelf kan zorgen voor een langere levensduur.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan kan je altijd contact met ons opnemen.

"De meeste elektrische vloerverwarmingssystemen hebben een levensduur van 20 tot 30+ jaar, afhankelijk van het gebruik en onderhoud."

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is een modern alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. De meeste elektrische vloerverwarmingssystemen maken gebruik van verwarmingskabels die onder de vloerbedekking worden geplaatst. Wanneer elektriciteit door deze kabels stroomt, produceren ze warmte, die vervolgens door de vloer wordt verspreid

elektrische-vloerverwarming
elektrische-kachel

De voordelen van elektrische vloerverwarming

Het gebruik van elektrische vloerverwarming heeft meerdere voordelen:

  • Comfort: Geen koude vloeren meer in de winter.
  • Efficiëntie: Warmte stijgt op, dus het verwarmen vanaf de vloer is logisch.
  • Esthetiek: Geen zichtbare radiatoren of leidingen.

De levensduur van de verschillende systemen

We kunnen drie (3) hoofdtypen elektrische vloerverwarming onderscheiden:

1. Kant-en-klare verwarmingsmatten: Dit type is vooral populair voor gebruik in badkamers. Deze matten zijn gebruiksklaar en daardoor eenvoudig te installeren. Ze bestaan uit elektrische draden die op een glasvezelmat zijn vastgemaakt. Met een dikte van ongeveer 4 mm kunnen ze direct op een vlakke, afgewerkte vloer worden aangebracht. Na installatie kan de uiteindelijke vloerbedekking meteen op de matten worden geplaatst.

2. Verwarmingsfolies: Dit zijn dunne plastic folies met daarin koperen verwarmingsbanen. Met een dikte van ongeveer 0,3 mm zijn ze ideaal voor onder houten vloeren, parket of laminaat in woonkamers. De folie wordt op dunne isolatieplaten aangebracht en kan gemakkelijk op maat worden gesneden. Dankzij de isolatieplaten wordt warmteverlies aan de onderzijde geminimaliseerd. Voordat de eindvloer wordt aangebracht, moet er eerst een vochtscherm over de folie worden gelegd.

3. Verwarmingsdraden: Dit systeem bestaat uit één of meerdere elektrische draden die in een lusvormig patroon worden aangebracht. De draad is buigzaam en kan met aluminiumtape op zwaluwstaartplaten worden vastgezet. Het is ook mogelijk om de draden met tie-wraps aan het wapeningsnet te bevestigen. Na aansluiting kan de temperatuur via een (slimme) thermostaat worden aangepast. Dit is een van de meest kosteneffectieve opties, zowel qua aankoop als energieverbruik.

Type Systeem Verwachte Levensduur Aantal jaar garantie
Kant-en-klare verwarmingsmatten 30+ jaar Levenslange garantie
Verwarmingsfolies 10-15 jaar 10 jaar garantie
Verwarmingsdraden 30+  jaar Levenslange garantie

Let op: De bovenstaande levensduur is een schatting en kan variëren afhankelijk van het gebruik, onderhoud en de kwaliteit van de installatie.

vlammeje
Benieuwd naar de gemiddelde kosten voor elektrische vloerverwarming?  Lees er hier alles over

Factoren die de levensduur beïnvloeden

De levensduur van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

1. Het installatieproces: Een juiste installatie is erg belangrijk. Fouten tijdens de installatie kunnen de levensduur verkorten. Zorg er dus altijd voor dat je goed de handleiding volgt of een ervaren installateur de vloerverwarming laat installeren.

2. Kwaliteit van het product: Kies niet voor 2de hands systemen of voor vloerverwarming van onbekende (en vooral vrij goedkope) merken. Kies daarentegen voor een betrouwbare aanbieder en voor een systeem met de juiste keurmerken.

Conclusie en aanbevelingen

Elektrische vloerverwarming is een geweldige manier om je huis te verwarmen. Met de juiste zorg en onderhoud kan het systeem vele jaren meegaan. Overweeg je dit systeem? Zorg dan voor een goede installatie en een betrouwbaar product.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij de keuze voor een vloerverwarmingsysteem. Neem dan gerust contact met ons op of vraag dan ons gratis persoonlijke verwarmingsadvies aan.

Veelgestelde vragen

Is elektrische vloerverwarming energiezuinig?

Ja, het is over het algemeen energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen.

Kan ik elektrische vloerverwarming zelf installeren?

Zeker! Als je een beetje handig bent, is het aanleggen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Lees hier ons stappenplan voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming.

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Dat is afhankelijk van het weer en de isolatie van de ruimte. Als uitgangspunt geldt: 

  • Bij zacht weer (ongeveer 7 graden) is het verbruik tussen de 0,025 tot 0,03 kWh per vierkante meter. 
  • Bij koud weer (ongeveer tussen de 2 graden en 7 graden) is het verbruik ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per vierkante meter.
  •  Bij koud weer (ongeveer -3°C tot 2°C) is het verbruik 0,075 tot 0,09 kWh per vierkante meter.

Hoe weet ik welke vloerverwarming geschikt is voor mijn woonkamer?

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer kan altijd. Of het rendabel is, is afhankelijk van diverse factoren. De afmeting en isolatie van de ruimte spelen daarbij een belangrijke rol

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.
[]