Elektrische vloerverwarming is een comfortabele en energiezuinige manier van verwarming in huis. Het biedt een heerlijke warmte die gelijkelijk verdeeld wordt over de ruimte. In dit artikel gaan wij stap voor stap in op hoe je elektrische vloerverwarming aanlegt in je huis. Daarbij geven wij diverse handige tips en tricks.
“Het lijkt een hele klus, maar met dit stappenplan leg jij eenvoudig zelf je elektrische vloerverwarming aan.”
Het stappenplan
Stap 1: Ruimte in kaart brengen
Voordat je begint met leggen is het goed om eerst de tekening van de ruimte scherp te hebben. Op die manier weet je wat de indeling van de ruimte is waar de elektrische verwarming moet komen. Dit zorgt ervoor dat gestructureerd en planmatig aan de slag kan.
Stap 2: Meten is weten
Heb je de ruimte goed in beeld? Meet dan de oppervlakte van de ruimte. Heb je dit berekend? Ga dan na hoeveel verwarmingsmatten of hoeveel m2 kabel je nodig hebt om de ruimte goed te bedekken.
Stap 3: Vloerplan
Wij adviseren om vervolgens een vloerplan te maken. Hierop maak je inzichtelijk waar welke matten of kabels moeten komen te liggen. Ons advies is om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming minimaal 90% van uw vloeroppervlakte dekt. Je kunt namelijk beter een aantal centimeter minder bestellen aangezien de kabels niet kunnen worden geknipt of ingekort.
In ons assortiment elektrische vloerverwarming vind je matten van verschillende afmetingen. Houd bij het bestellen dus rekening met hoe de matten qua afmeting ingedeeld moeten worden.
Kies bij het maken van het vloerplan ook direct waar de thermostaat dient te komen. Zoals eerder ook aangegeven is het niet verstandig om deze dicht bij een raam, deur of andere apparaten die warmte uitstralen.
Heb je alles duidelijk op papier staan? Dan kun je aan de slag met de installatie van de elektrische vloerverwarming.
Stap 4: Egaliseren van de ondergrond
Begin met het egaliseren van de ondergrond. Dit houdt in dat je de ondergrond – waar de vloerverwarming op komt te liggen – gelijk maakt. Grote oneffenheden worden daardoor uit de ondervloer gehaald.
Stap 5: Testen van de elektrische vloerverwarming
Voordat je alles keurig gaat leggen raden wij aan om eerst te testen of alle matten werken. Op die manier voorkom je dat je na het leggen erachter komt dat een mat niet werkt.
Stap 6: Plaats de thermostaat en sensor
Plaats het opbouwkastje voor de thermostaat aan op de plek waar deze moet komen. Plaats daarbij naar beneden een kabelgoot voor de bekabeling van de elektrische vloerverwarming.
Indien je meer dan twee verwarmingsmatten gaat gebruiken dan raden wij aan een connectiebox onderaan de kabelgoot te plaatsen. In deze box komen de draden van de afzonderlijke matten van de matten samen. Je kunt vanaf deze box ook meerdere draden naar de thermostaat leggen.
Indien je de elektrische vloerverwarming gaat leggen in ruimtes waar het vochtig kan worden (badkamer of WC) dan mag je de thermostaat alleen in zone 3 plaatsen.
Vervolgens kun je de eerste mat met elektrische vloerverwarming leggen. De sensor plaats je tussen de twee rijen verwarmingskabel in. Wij adviseren om de sensor door een koperen of plastic pijpje te leggen zodat deze in de toekomst eenvoudig te vervangen is. Je wilt hierbij hoogteverschil voorkomen. Zorg er dus voor dat je deze (deels) in de ondergrond verwerkt. Plaats de sensor circa 20 à 30 cm van de kant. De draden kun je vervolgens via een kabelgoot naar de thermostaat leggen.
Stap 7: Plaatsen van de elektrische vloerverwarming
De voorbereidingen voor de installatie zijn getroffen. Nu kun je de elektrische vloerverwarming in de gehele ruimte gaan leggen. Wij adviseren om de matten parallel met elkaar te verbinden. Laat per mat een bruine draad, een bruine draad en een aardedraad naar de box lopen. Je kunt de matten het beste circa 10 cm uit de muur plaatsen. Plaats de matten altijd met de metalen zijde naar boven.
De matten kun je op ongeveer 3 cm van elkaar plaatsen. Zorg er daarbij voor dat je de kabels deels in de ondergrond verwerkt. Dit voorkomt namelijk hoogteverschillen.
Plak vervolgens de kabels af met aluminiumtape.
Stap 8: Afwerken bekabeling
Zodra je in de gehele ruimte de matten hebt gelegd is het tijd om de bedrading te realiseren. Zorg ervoor dat de kabels die samenkomen in de connectorbox op de juist veilige manier worden afgewerkt en naar de thermostaat geleid worden.
Heb je hier geen ervaring mee, dan adviseren wij om dit te laten doen door een gecertificeerd elektricien. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact op.
Stap 9: Plaatsen bovenvloer
Zodra de elektrische vloerverwarming ligt en de thermostaat bevestigd is, kun je de bovenvloer leggen. Is die eenmaal geplaatst kun je heerlijk gaan genieten van je elektrische vloerverwarming.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over elektrische vloerverwamring? Neem gerust contact met ons op dan helpt een van onze enthousiaste medewerkers jou graag verder. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op onze website in te vullen.