Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Elektrische vloerverwarming: Het gemiddelde verbruik

Elektrische vloerverwarming: Het gemiddelde verbruik

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming? Globaal genomen varieert het verbruik van 0,05 kWh per m² tot 0,12 kWh per m². Het verbruik is afhankelijk van verschillende factoren.

In dit artikel gaan we onder andere in op hoe elektrische vloerverwarming werkt. Verder gaan we in op het gemiddelde verbruik en de factoren die van invloed zijn op het verbruik. Tot slot geven we een aantal manieren hoe je het verbruik kunt beperken.

“Het daadwerkelijke verbruik is afhankelijk van vele factoren, zoals; oppervlakte, isolatieniveau, buitentemperatuur en verwarmingsbehoefte.”

Zo werkt elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt gevoed door een elektriciteitskabel met een elektrische lading. De elektrische lading wordt omgezet in warmte. Daardoor warmt de ruimte geleidelijk op.

Het verwarmingselement in de vloerverwarming wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. De verwarmingselementen in de vloerverwarming zijn verwerkt in dunne matjes. De vloerverwarming straalt vervolgens warmte uit en deze straling warmt de ruimte op.

Je kunt de gehele woning voorzien van elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is in principe voor iedere ruimte in de woning geschikt. De verwarming is echter het meest efficiënt in een ruimte die niet altijd verwarmd hoeft te worden.

Voor ruimtes die wel steeds verwarmd moeten blijven is elektrische vloerverwarming minder geschikt. Doordat de vloerverwarming relatief veel stroom verbruikt en de kosten voor stroom op kunnen gaan oplopen. Daardoor kan het minder interessant zijn om elektrische vloerverwarming te nemen. Maar heb je zelf zonnepanelen? Dan kan het toch voordelig zijn om de gehele woning te voorzien van elektrische vloerverwarming.

Je bedient de elektrische vloerverwarming door middel van een thermostaat. Met de thermostaat schakelt de vloerverwarming eenvoudig in of uit. Dit gebeurt wanneer de temperatuur in de ruimte de gewenste hoogte heeft bereikt. Met een slimme thermostaat is het daarbij mogelijk de vloerverwarming vooraf in te stellen op verschillende standen

elektrische radiator
elektrische radiator

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming gebruik je voornamelijk in de koudere maanden. Bij gemiddelde wintertemperaturen (tussen de 2°C en 7°C) verbruik je gemiddeld 0,05 kWh per m². Bij koud weer (tussen de -3°C en 2°C) is dit verbruik gemiddeld 0,08 kWh per m². Is het nog kouder? Dan kan je gebruik oplopen tot 0,12 kWh per m².

Het weer is van grote invloed op het verbruik van elektrische vloerverwarming. 

1. Zacht weer: uitgaande van een temperatuur rond de 7°C zonder veel wisselingen. Het verbruik zal dan ongeveer 0,025 en 0,03 kWh bedragen per m².

2. Winters weer: uitgaande van een temperatuur tussen de 2°C en 7°C zonder grote schommelingen. Het verbruik zal dan ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m² zijn.

3. Koud winterweer: uitgaande van een temperatuur tussen de -3°C en 2°C zonder grote schommelingen. Het gemiddelde verbruik zal dan rond de 0,075 en 0,09 kWh per m² bedragen.

4. Zeer koud weer: uitgaande van een temperatuur die steeds onder het vriespunt is. Hier is het maximale verbruik van 0,09 en 0,12 kWh per m²

Factoren die van invloed zijn op het verbruik van elektrische vloerverwarming

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het verbruik van de elektrische vloerverwarming. De onderstaande factoren hebben het meeste invloed:

1. Het weer: Hoe kouder, hoe meer verbruik

2. Slecht geïsoleerde ruimte: Hierdoor zal het systeem meer moeten verbruiken

3. Onjuist gebruik van het systeem: Door een verkeerde afstelling meer energie verbruiken dan eigenlijk nodig is.

Manieren om je verbruik te verminderen

Er zijn verschillende manieren waarop je het verbruik kunt verminderen. Hieronder zetten we een aantal punten voor jou op een rij:

1. Goede isolatie. Het is van belang dat je zorgt voor goede isolatie. Waarom stijgt en daarom gaat het grotendeels al goed. Omdat de vloerverwarming de vloer verwarmt gaat het veelal de juiste kant op. Maar toch gaat er nog weleens warmte verloren door slechte isolatie.

2. Gelijkmatige temperatuur voor de vloerverwarming. Een constante temperatuur van de vloerverwarming zorgt voor een verminderd verbruik. Ook wanneer je niet thuis bent. Het opstoken van vloerverwarming naar de gewenste temperatuur is het meest energieverbruikende moment. Je kan dan je temperatuur iets verlagen, maar overdrijf vooral niet. Schroef het een heel klein stukje terug en je zal wat besparen.

3. Kies een vaste temperatuur die voor jou aangenaam is. Zoals aangegeven maken veranderingen in de temperatuur het systeem niet zuiniger. Kies dus een temperatuur en verander daar niet al te veel aan.

vlammeje
Duik dieper in de kosten van elektrische vloerverwarming: Lees alles over de gemiddelde kosten en terugverdientijd

Onze conclusie

In dit artikel zijn we ingegaan op het verbruik van elektrische vloerverwarming. We hebben aangegeven wat het gemiddelde verbruik is. Daarnaast zijn we ingegaan op de factoren die invloed hebben op het verbruik. Tot slot hebben we ook nog gekeken naar wat jij eraan kunt doen om het verbruik te beperken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het verbruik van elektrische vloerverwarming? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier, ons telefoonnummer of vraag gratis advies op maat aan. Een van onze enthousiaste medewerkers helpt je graag verder.

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]