Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier
Home > Kenniscentrum > De gemiddelde kosten voor elektrische vloerverwarming

De gemiddelde kosten voor elektrische vloerverwarming

De kosten voor elektrische vloerverwarming bestaan uit verschillende elementen. Aanschafkosten, onderhoudskosten en elektriciteitskosten. Allemaal kostenelementen die van belang zijn om vooraf goed in kaart te hebben. Daarom gaan wij in dit artikel voor jou langs al deze elementen. Zo krijg jij een duidelijk beeld van het totale kostenplaatje voor elektrische vloerverwarming.

Eerst gaan we kort in op hoe elektrische vloerverwarming werkt, leggen we je uit welke verschillende varianten elektrische vloerverwarming op de markt zijn en lichten we toe welke kostensoorten je rekening mee moet houden. Aan het eind van dit artikel geven we je enkele voorbeelden met berekeningen, zodat je straks weet met welke kosten jij rekening moet houden.

De onderhoudskosten zijn zeer gering, omdat elektrische vloerverwarming onderhoudsvriendelijk is. De elektriciteitskosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het weer, isolatie en de manier waarop het systeem gebruikt wordt. Allemaal hebben ze invloed op hoe hoog de daadwerkelijke kosten zullen zijn.

Een korte uitleg over hoe elektrische vloerverwarming werkt

Onze elektrische vloerverwarming wordt gevoed door een elektriciteitskabel met een elektrische lading. De elektrische lading wordt omgezet in warmte. Daardoor warmt de ruimte geleidelijk op.

Het verwarmingselement in de vloerverwarming wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. De verwarmingselementen in de vloerverwarming zijn verwerkt in dunne matjes. De vloerverwarming straalt vervolgens warmte uit en deze straling warmt de ruimte op.

Je kunt de gehele woning voorzien van elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is in principe voor iedere ruimte in de woning geschikt. Net als bij traditionele vloerverwarming wordt de efficiënte mede bepaald door de afwerklaag van de vloer.

Voor ruimtes die wel steeds verwarmd moeten blijven is elektrische vloerverwarming minder geschikt. Doordat de vloerverwarming relatief veel stroom verbruikt en de kosten voor stroom op kunnen gaan oplopen. Daardoor kan het minder interessant zijn om elektrische vloerverwarming te nemen. Maar heb je zelf zonnepanelen? Dan kan het toch voordelig zijn om de gehele woning te voorzien van elektrische vloerverwarming.

Je bedient de elektrische vloerverwarming door middel van een thermostaat. Met de thermostaat schakelt de vloerverwarming eenvoudig in of uit. Dit gebeurt wanneer de temperatuur in de ruimte de gewenste hoogte heeft bereikt. Met een slimme thermostaat kun je de vloerverwarming vooraf instellen op verschillende standen

vlammeje

Duik dieper in de wereld van elektrische vloerverwarming: Lees hier alles over de voor- en nadelen

elektrische radiator
Elektrische vloerverwarming slimmeheater

De twee verschillende soorten elektrische vloerverwarming

We onderscheiden elektrische vloerverwarming in 2 verschillende soorten:

  • Kant-en-klare matten
  • Verwarmingskabels

Kant-en-klare matten

De meest voorkomende variant van elektrische vloerverwarming is het mattensysteem. Doordat het gaat om matten die klaar zijn voor gebruik zijn deze gemakkelijk te installeren. De matten bestaan uit elektrische kabels die op een glasvezelmat zijn bevestigd. De matten zijn zeer dun en met een dikte van circa 4 mm zijn deze rechtstreeks op een egale afgewerkte vloer te bevestigen.

Heb je de elektrische vloerverwarming geplaatst? Dan kan de eindvloer direct op de matten worden bevestigd.

Verwarmingskabels

Dit type bestaat uit één of meerdere elektrische kabels. Deze kabels worden in een lussenpatroon geplaatst. De kabel is flexibel en kan met aluminium tape op zwaluwstaartplaten worden geplaatst. Het is ook mogelijk om de kabels te bevestigen aan de wapening met tiewraps. Zodra de kabel is aangesloten, kan de temperatuur met behulp van een (slimme) thermostaat geregeld worden. Dit is een van de meest voordelige systemen, zowel in aanschaf als in energieverbruik.

vlammeje
Gasgestookte of elektrische vloerverwarming?  Lees hier alles over de verschillen

De kosten van elektrische vloerverwarming

De kosten van elektrische vloerverwarming kun je onderverdelen in verschillende groepen:

1. Elektriciteitskosten
2. Onderhoudskosten
3. De aanschafkosten

1. De elektriciteitskosten

Ga je elektrische vloerverwarming leggen? Dan wil je graag weten wat de elektriciteitskosten zijn. Om dat inzichtelijk te krijgen is het belangrijk om te weten wat het verbruik van de vloerverwarming is.

Je zult de elektrische vloerverwarming voornamelijk gebruiken in de koudere maanden. Bij gemiddelde winterse temperaturen (tussen de 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,05 kWh per m². Bij een temperatuur tussen de -3°C en 2°C is dit ongeveer 0,08 kWh per m². Is het nog kouder? Dan kan je verbruik oplopen tot 0,12 kWh per m².

De kosten voor je stroomverbruik bereken je vervolgens door de actuele stroomprijs te vermenigvuldigen met je daadwerkelijke verbruik.

2. De onderhoudskosten

Als je de elektrische vloerverwarming eenmaal hebt liggen, dan heb je vrijwel geen onderhoudskosten. Het onderhoud aan elektrische vloerverwarming is nihil en daarmee de onderhoudskosten dus ook.

Bij traditionele centrale verwarmingssystemen is dit anders. Deze hebben namelijk regelmatig groot onderhoud nodig.

3. De aanschafkosten

In ons assortiment vind je elektrische vloerverwarming in verschillende soorten en maten. De verschillende systemen en sterktes hebben allemaal hun eigen kosten.

Welke vloerverwarming je gaat gebruiken is afhankelijk van hoe je het systeem gaat gebruiken. Je kunt elektrische vloerverwarming namelijk gebruiken als hoofdverwarming, maar het is ook mogelijk om het systeem te gebruiken als bijverwarming.

Hieronder geven we verschillende rekenvoorbeelden:

Hoofdverwarming

Bij deze berekening gaan we uit van een ruimte met een oppervlakte van 30m2 waar vloerverwarming moet komen. Het stuk waar vloerverwarming moet komen is 6 meter lang en 5 meter breed.

Wil je de elektrische vloerverwarming gaan gebruiken als hoofdverwarming? In dat geval raden wij aan om een systeem te gebruiken met een vermogen van ten minste 150 Watt per vierkante meter. De kosten voor deze matten beginnen bij € 89,95 voor een halve vierkante meter.

We gaan ervan uit dat je in ons voorbeeld 5 matten van 6 meter lang en 1 meter breed naast elkaar kunt leggen. In dat geval zijn de totale kosten: €184,95 (kosten mat van 6 meter lang bij 1 meter breed) * 5 = €924,75.

Bijverwarming

Ga je de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming? Je kunt dan een variant kiezen die minder krachtig is. Deze heeft een vermogen van 100 Watt per vierkante meter. De kosten voor deze matten zijn vanaf €84,95 per vierkante meter.
De totale kosten voor deze variant zijn dan: €189,95 (kosten mat 6 meter lang bij 1 meter breed) * 5 = €949,75.

Onze conclusie

Wij hebben een volledig beeld proberen te geven voor alle kosten van elektrische vloerverwarming. De aanschafkosten verschillen voor de situatie waar je het systeem voor wilt gebruiken. De onderhoudskosten zijn zeer gering, omdat elektrische vloerverwarming onderhoudsvriendelijk is. De elektriciteitskosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het weer, isolatie en de manier waarop het systeem gebruikt wordt. Allemaal hebben ze invloed op hoe hoog de daadwerkelijke kosten zullen zijn.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen jou graag verder met al jouw vragen.

Veelgestelde vragen

Wat kost elektrische vloerverwarming ongeveer?

De aanschafkosten voor elektrische vloerverwarming variëren van € 84,95 tot € 99,95 per vierkante meter.

Is het eenvoudig om zelf elektrische vloerverwarming te installeren?

Zeker! Als je een beetje handig bent, is het aanleggen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Lees hier ons stappenplan voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming.

Hoe weet ik welke vloerverwarming geschikt is voor mijn woonkamer?

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer kan altijd. Of het rendabel is, is afhankelijk van diverse factoren. De afmeting en isolatie van de ruimte spelen daarbij een belangrijke rol

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Dat is afhankelijk van het weer en de isolatie van de ruimte. Als uitgangspunt geldt: 

  • Bij zacht weer (ongeveer 7 graden) is het verbruik tussen de 0,025 tot 0,03 kWh per vierkante meter. 
  • Bij koud weer (ongeveer tussen de 2 graden en 7 graden) is het verbruik ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per vierkante meter.
  •  Bij koud weer (ongeveer -3°C tot 2°C) is het verbruik 0,075 tot 0,09 kWh per vierkante meter.

 

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]