Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Vloerverwarming en zonnepanelen: Zo werkt het!

Vloerverwarming en zonnepanelen: Zo werkt het!

Zonnepanelen zijn in Nederland razendsnel terrein aan het winnen. Aan het begin van 2023 stond de teller met Nederlandse huizen die zonnepanelen hebben op 2 miljoen. Maar daar stopt het niet. Nog steeds heel veel mensen overwegen zonnepanelen op hun daken te leggen.

Met al die zonnepanelen wordt enorm veel stroom opgewekt. Nu is het nog mogelijk om de teveel opgewekte stroom terug te leveren aan het stroomnet. Deze salderingsregeling staat echter onder druk. De overheid heeft aangekondigd deze regeling op termijn af te schaffen. Zo wil de overheid deze regeling vanaf 2025 afbouwen tot 0% in 2031. In dat geval zou het dus perfect zijn om alle stroom die je opwekt zelf te gebruiken.

Maar hoe zorg je ervoor dat je al die stroom gaat verbruiken? Een van de oplossingen hiervoor is elektrische vloerverwarming. Wij gaan in dit artikel voor jou in op de combinatie van zonnepanelen en vloerverwarming. Wij leggen uit hoe elektrische vloerverwarming werkt. Hoe deze te combineren zijn met zonnepanelen. En we gaan uitgebreid in op wat de voordelen zijn van de combinatie. Tot slot behandelen we nog wat de mogelijke kosten zijn en wat de terugverdientijd kan zijn.

"Zonnepanelen zijn in Nederland razendsnel terrein aan het winnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je al die opgewekte stroom gaat verbruiken?"

Zo werkt elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt door een elektriciteitskabel die wordt gevoed met elektriciteit. Deze elektrische lading wordt door het systeem omgezet in warmte. Deze warmte zorgt er vervolgens voor dat de ruimte opwarmt. De vloer wordt dus door middel van elektriciteit opgewarmd. De warmte die afkomstig is van de vloer zorgt voor verwarming van de ruimte.

Het combineren van vloerverwarming en zonnepanelen

Zoals aangegeven kun je zonnepanelen en vloerverwarming zeer goed met elkaar combineren. Zowel voor elektrische vloerverwarming als voor watergedragen vloerverwarming kun je de zonnepanelen gebruiken.

Het combineren van elektrische vloerverwarming met zonnepanelen is vrij eenvoudig. Elektrische vloerverwarming verbruikt stroom en de zonnepanelen wekken stroom op. Dit kun je dus vrij gemakkelijk tegen elkaar wegstrepen.

Voor watergedragen vloerverwarming geldt dat de combinatie met een zonneboiler een mooie besparing kan opleveren.

De voordelen van deze combinatie

De voordelen van zonnepanelen met (elektrische) vloerverwarming zijn enorm. Niet alleen een mooie besparing, maar ook milieubewust handelen. Wat ons betreft kent deze combinatie alleen maar voordelen. Wij hebben de volgende voordelen voor jou op een rij gezet

Energiebesparing

Besparing op de energierekening is een belangrijk voordeel. De energieprijzen stijgen enorm. Het wordt dus steeds interessanter om manieren te vinden hoe je kunt besparen op de rekening. Het opwekken van je eigen stroom en deze optimaal benutten is daar een belangrijke manier in.

Zonder zonnepanelen is het zo dat je voor de verwarming gas verbruikt of elektriciteit van het stroomnet af haalt. Met zonnepanelen heb je als het ware je eigen elektriciteitscentrale op het dak. De stroom die je opwekt kun je direct gebruiken. Dit levert een mooie besparing op voor jouw energiekosten.

Duurzaamheid

Zelf opgewekte groene stroom verbruiken is zeer duurzaam. Door stroom op te wekken met zonnepanelen komen er geen vervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Berekeningen laten zien dat je met tien zonnepanelen al zo’n 1.200 kilo CO2 per jaar bespaart. Daar staat tegenover dat bij het produceren van de panelen wel CO2 vrij komt. Deze uitstoot is veel lager als je het verspreid over de levensduur van de zonnepanelen.

Comfort

Verwarmen met (elektrische) vloerverwarming geeft een heerlijk comfortabele warmte. Vloerverwarming ligt door de gehele ruimte die verwarmd moet worden. Dat zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de gehele ruimte. Door de gelijkmatige verwarming ontstaat er een heerlijke, aangename en constante verwarming in de ruimte.

Daarnaast heb je bij vloerverwarming geen last van extra luchtcirculatie. Dit heeft als extra voordeel dat er kleine stofdeeltjes door de ruimte worden geblazen.

Hoe werken zonnepanelen samen met elektrische vloerverwarming?

De werking van vloerverwarming met zonnepanelen verschilt per systeem. Hieronder gaan wij in op de verschillende systemen. Daarbij bespreken we de rol van de zonneboiler bij watergedragen systemen. Vervolgens gaan we in de koppeling met elektrische vloerverwarming.

Het is daarbij goed om eerst te kijken naar hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen werken doordat zij zonlicht opvangen. Dit licht wordt omgezet in elektriciteit. Ook op bewolkte dagen wekken de zonnepanelen elektriciteit op. Dit komt doordat zonnepanelen stroom opwekken uit licht en niet zozeer uit de zon. Wel geldt daarbij dat hoe meer licht er is, hoe meer er wordt opgewekt. Een omvormer zorgt er vervolgens voor dat de opgewekte stroom gebruikt kan worden.

De rol van de zonneboiler

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te gebruiken voor watergedragen vloerverwarming. Je kunt de zonnepanelen namelijk ook aansluiten op een zonneboiler. Deze zonneboiler wordt ook wel eens omschreven als een zonnecollector of een warmwaterplaat.

Dit systeem zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit wordt omgezet in warm water. Dit warme water kan dan vervolgens voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Daarmee is het systeem ook geschikt voor de verwarming van de watergedragen vloerverwarming.

Gebruiken voor elektrische vloerverwarming

Hierboven bespraken we de combinatie van zonnepanelen met watergedragen vloerverwarming. Maar hoe zit dat met elektrische vloerverwarming?

Met de opgewekte elektriciteit kan de elektrische vloerverwarming voorzien worden van stroom. Een overschot kan uiteraard ook gebruikt worden voor andere elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan infrarood panelen voor extra bijverwarming.

Een vraag die wij nog wel eens krijgen is: kun je de elektrische vloerverwarming rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten? Het korte antwoord daarop is: nee.

Het is belangrijk dat de omvormer van de zonnepanelen niet wordt aangesloten op de vloerverwarming. Deze omvormer wordt namelijk gebruikt voor de normale stroomvoorziening. De zonnepanelen zorgen dus indirect voor de elektriciteit voor de vloerverwarming. De vloerverwarming sluit je dus aan op de gewone netstroom.

Intallatie en kosten

Zoals aangegeven wordt de vloerverwarming gewoon op een normale stroomvoorziening aangesloten. Een uitgebreid stappenplan over hoe je elektrische vloerverwarming kunt leggen vind je in ons uitgebreide stappenplan

Voor een koppeling tussen vloerverwarming en zonnepanelen zijn dus geen extra kosten.

Kosten en terugverdientijd

De aanschafkosten voor zonnepanelen en vloerverwarming zijn relatief hoog. Maar de jaarlijkse besparing op energierekening kan behoorlijk oplopen. Daar komt bij dat door die besparing de terugverdientijd relatief kort is. 

vlammeje
Zelf vloerverwarming aanleggen is makkelijker dan gedacht.  Bekijk hier ons stappenplan voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming

Onze conclusie

Zonnepanelen en vloerverwarming zijn een perfecte manier om jouw huis nóg duurzamer te maken. Daarbij kan het op termijn ook een besparing op de energierekening opleveren.

Zonnepanelen zijn te gebruiken voor diverse typen vloerverwarming. Zowel voor elektrische-  als voor watergedragen vloerverwarming zijn zonnepanelen geschikt. Een zonneboiler maakt het gebruik van zonnepanelen voor watergedragen vloerverwarming mogelijk.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over vloerverwarming en/of zonnepanelen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier op onze website. Een van onze enthousiaste medewerkers helpt jou graag verder.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn vloerverwarming van stroom te voorzien en wat zijn de kosten hiervan?

Dit is afhankelijk van het vermogen van je vloerverwarming en de ruimte die verwarmd moet worden. Dit zal dus verschillend zijn per geval. 

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn de voordelen van het combineren van vloerverwarming met zonnepanelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen en hoe kan dit bijdragen aan een duurzame en energiezuinige woning?

Het grootste voordeel van vloerverwarming en zonnepanelen is dat je niet meer op gas hoeft te verwarmen. Daarbij verbruik je zelf opgewekte stroom voor verwarming in huis. Dit leidt mogelijk tot een grote besparing op de rekening.

Kan ik ook in de winter gebruikmaken van zonnepanelen om mijn vloerverwarming te laten werken en hoe werkt dit?

Ook in de winter werken zonnepanelen. In de winter kun je dus gebruikmaken van de zonnepanelen voor de vloerverwarming. Wel wekken zonnepanelen doorgaans minder op in de winter. Een thuisaccu zou hier een perfecte toevoeging voor zijn.

Kan ik mijn bestaande vloerverwarmingssysteem zonder problemen koppelen aan mijn zonnepanelen?

Voor elektrische vloerverwarming is het antwoord: Ja. De zonnepanelen worden op het normale stroomnet gekoppeld. Voor watergedragen vloerverwarming heb je een koppeling via een zonneboiler nodig.

Hoe weet ik welke vloerverwarming geschikt is voor mijn woonkamer?

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer kan altijd. Of het rendabel is, is afhankelijk van diverse factoren. De afmeting en isolatie van de ruimte spelen daarbij een belangrijke rol

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Dat is afhankelijk van het weer en de isolatie van de ruimte. Als uitgangspunt geldt: 

  • Bij zacht weer (ongeveer 7 graden) is het verbruik tussen de 0,025 tot 0,03 kWh per vierkante meter. 
  • Bij koud weer (ongeveer tussen de 2 graden en 7 graden) is het verbruik ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per vierkante meter.
  •  Bij koud weer (ongeveer -3°C tot 2°C) is het verbruik 0,075 tot 0,09 kWh per vierkante meter.

 

Wat kost elektrische vloerverwarming ongeveer?

De aanschafkosten voor elektrische vloerverwarming variëren van € 84,95 tot € 99,95 per vierkante meter.

Is het eenvoudig om zelf elektrische vloerverwarming te installeren?

Zeker! Als je een beetje handig bent, is het aanleggen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Lees hier ons stappenplan voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming.

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.
[]