Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier
Home > Kenniscentrum > Convector verwarming: Wat is het en hoe werkt het?

Convector verwarming: Wat is het en hoe werkt het?

Als je ooit hebt nagedacht over de verschillende manieren om je huis te verwarmen, heb je vast wel eens gehoord van convector verwarming. Maar wat is het precies?

In dit artikel vertellen we je alles over de werking van convector verwarming. We bespreken de voor- en nadelen van deze manier van verwarmen en helpen we jou te bepalen of een convector kachel de beste keuze is voor jouw situatie.

Waar traditionele radiatoren vaak warmte afgeven op één specifieke plek, verspreiden convector verwarmingen de warmte gelijkmatig door de hele kamer.

Wat is convector verwarming?

Een convector verwarming is een type radiator dat warme lucht gebruikt om een ruimte te verwarmen. In plaats van dat de warmte direct uit een brander komt, wordt de lucht rond de verwarming opgewarmd en stijgt deze op, waardoor een stroom van warmte in de kamer ontstaat. Dit is een van de meest traditionele manieren van het verwarmen van je huis.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische kachels beschikbaar die op deze manier je huis kunnen verwarmen. Ze zijn eenvoudig te installeren, zijn energie-efficient en zelfs te besturen via je smartphone.

zijn kachels zuinig

Het verschil tussen een radiator en convector

Een radiator en convector zijn beide verwarmingssystemen, maar werken op verschillende manieren om een ruimte te verwarmen.

Een traditionele radiator werkt doorgaans op basis van warm water dat door een centrale verwarmingsketel wordt verwarmd en vervolgens door het systeem circuleert. Dit proces zorgt voor de stralingswarmte die we voelen wanneer we dicht bij de radiator staan. De warmte wordt afgegeven door het warme water dat door de radiator stroomt en straalt uit naar de omliggende ruimte. Dit geeft feitelijk een mix van stralings- én convectiewarmte.

Een convector daarentegen verwarmt de lucht in de kamer. De warme lucht stijgt op, en koude lucht wordt naar beneden getrokken om verwarmd te worden, waardoor een circulatie van warme lucht in de ruimte ontstaat. Het gevolg is dat een convector vaak sneller een gevoel van gelijkmatige warmte in een ruimte geeft, terwijl een radiator een meer geconcentreerde warmtebron biedt.

Kenmerk Radiator verwarming Elektrische convector verwarming
Werkingsprincipe Stralings- en convectiewarmte Luchtverwarming
Warmteverdeling Geconcentreerde warmte op specifieke plekken Gelijke, verspreide warmte in de ruimte
Opwarmtijd Kan langer duren Warmt snel op
Installatie Vaak aan de muur Vrijstaand of aan de muur
Esthetiek Zichtbare panelen Design radiatoren
Onderhoud Regelmatige ontluchting nodig Geen onderhoud nodig
Energie-efficiëntie Kan meer energie verbruiken Energiezuinig
Kamerluchtvochtigheid Kan lucht uitdrogen Behoudt vaak beter de luchtvochtigheid

Voordelen van elektrische convectorkachels

Elektrische kachels zijn meer dan alleen een alternatief voor traditionele radiatoren. Ze bieden een reeks voordelen waardoor ze een populaire keuze zijn voor veel huishoudens.<

Snelle opwarming: Elektrische kachels warmen snel op, waardoor ze ideaal zijn voor directe warmte wanneer je het nodig hebt.

Flexibiliteit: Draagbare elektrische kachels kunnen gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst, waardoor ze uiterst flexibel zijn in gebruik.

Eenvoudige installatie: In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen vereisen elektrische kachels geen ingewikkelde installatie. Je steekt ze gewoon in het stopcontact en ze zijn klaar voor gebruik.

Onderhoudsvriendelijk: Elektrische kachels vereisen over het algemeen minder onderhoud dan andere verwarmingssystemen. Er zijn geen leidingen die kunnen lekken of systemen die moeten worden ontlucht.

Geen emissies: Aangezien ze op elektriciteit werken, produceren elektrische kachels geen schadelijke emissies of gassen, wat ze milieuvriendelijker maakt in vergelijking met sommige andere verwarmingsopties.

Veiligheid: Veel moderne elektrische kachels zijn uitgerust met veiligheidsfuncties zoals een omvalbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een kinderslot, wat het risico op ongelukken vermindert.

Thermostaatregeling: Veel modellen komen met een thermostaat waarmee gebruikers de gewenste temperatuur kunnen instellen, waardoor een consistente kamerwarmte wordt gegarandeerd.

Digitaal aansturen: Veel van de modellen beschikken over een Wifi-functie. Hierdoor is het mogelijk om je kachels via je smartphone te bedienen.

elektrische-kachel
elektrische-kachel
vlammeje
Verwarmen met elektrische kachels zuinig? Zeker!  Lees er hier alles over

Conclusie en aanbevelingen

Convector verwarming is een efficiënte en effectieve manier om je huis te verwarmen. Met de juiste keuze en plaatsing kun je genieten van een comfortabel en warm huis, ongeacht het seizoen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben. Neem dan gerust contact met ons op. Dan helpen wij je bij je keuze.

Veelgestelde vragen

Hoe verschilt convector verwarming van traditionele radiatoren?

Terwijl radiatoren warmte afgeven via straling, werken convectoren door warme lucht te verspreiden.

Wat zijn de voordelen van convector verwarming?

Ze verwarmen ruimtes snel, zijn vaak efficiënter en nemen minder ruimte in beslag dan traditionele radiatoren.

Zijn convector verwarmingen energiezuinig?

Ja, vooral moderne elektrische modellen zijn ontworpen om energiezuinig te zijn.

Is convector verwarming geschikt voor alle soorten woningen?

Ja, maar de efficiëntie kan variëren afhankelijk van de grootte en isolatie van de woning. Advies nodig? Vraag dan gratis advies aan.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een convector verwarming voor mijn huis?

Overweeg de grootte van de ruimte, energie-efficiëntie en uw budget.

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]