Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > De voor- en nadelen van infrarood verwarming

De voor- en nadelen van infrarood verwarming

Het verwarmen met infrarood is een techniek die niet bij iedereen even bekend is. Wij snappen daarom dat er een hoop vragen zijn rondom deze manier van verwarmen.

In deze blog nemen wij je mee door de belangrijkste voor- en nadelen van het verwarmen met infrarood.

Voordelen infrarood verwarming

In deze tijd van hoge energieprijzen is een belangrijke vraag: hoe werkt infrarood verwarming in jouw voordeel? En wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming heeft als voordeel dat het plaatselijk de warmte uitstraalt. Dit in tegenstelling tot de meeste traditionele verwarmingen. Door bijvoorbeeld een infrarood paneel te plaatsen op jouw werkplek zorg je ervoor dat je er warm bij zit, maar niet onnodig de gehele ruimte of woning verwarmt. Dit kan een mooie besparing opleveren op jouw energierekening.

Daarnaast kan het verwarmen met infrarood panelen, in combinatie met zonnepanelen en de huidige salderingsregeling, ook een flinke besparing opleveren. Je kunt namelijk je overproductie gebruiken om elektrisch te verwarmen in plaats van met je cv-ketel.

Naast een kostenbesparing zijn er uiteraard ook nog andere voordelen te benoemen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de, wat ons betreft, belangrijkste voordelen.

 • Luchtkwaliteit: Objecten worden verwarmd en warmen indirect de lucht op. Hierdoor droogt de lucht niet uit. Het voorkomt dus ook schimmels doordat het vloeren en muren droogt.
 • Behoud van de gewenste temperatuur: door een hele ruimte te verwarmen met infrarood, zullen objecten in de ruimte de gewenste temperatuur aan nemen. Dit heeft als gevolg dat er minder schommeling is in de temperatuur. Dit in tegenstelling tot het verwarmen met convectie.
 • Rendement tijdens ventilatie: Het warmteverlies door verwarming met infrarood, terwijl er goed geventileerd wordt is laag omdat de warmte wordt opgeslagen door de omgeving.
 • Eigentijds en elegant: Een infraroodpaneel kan is verkrijgbaar in vele soorten, maten en ontwerpen. Zo kan een infraroodpaneel ook als spiegel of als schilderij worden gebruikt.
 • Klimaatneutraal: Elektriciteit is CO2-neutraal op te wekken met eigen zonnepanelen of met groene stroom. Het milieu wordt niet vervuild.
 • Eenvoudig te installeren: Onze verwarmingspanelen zijn eenvoudig te monteren aan je plafond of de muur. Vaak kun je een bestaande lasdoos of lichtpunt gebruiken. Je kunt zelfs je lamp vervangen voor een infrarood paneel met verlichting.
 • Vermindert stof: Omdat infrarood panelen geen warmte hoeven te niet rond, omdat stralingsverwarming de lucht niet onnodig laat circuleren.
 • Warmtevraag bepalen per ruimte Ruimtes die voorzien zijn van een infraroodpaneel kunnen afzonderlijk van elkaar verwarmd worden. Al dan niet met een thermostaat.
 • Smart: Onze infraroodpanelen zijn allemaal te koppelen aan een thermostaat om met WiFi bediend te kunnen worden. Sommige panelen hebben zelfs een WiFi ontvanger ingebouwd.
vlammeje
Meer leren over infrarood verwarming?  Lees hier alles over infrarood verwarming
Infrarood verwarming heeft als voordeel dat het plaatselijk de warmte uitstraalt. Dit in tegenstelling tot de meeste traditionele verwarmingen.

Nadelen infrarood verwarming

Natuurlijk zijn er naast alle bovengenoemde voordelen ook een aantal nadelen te noemen aan verwarmen met infrarood. Evengoed wegen deze nadelen in vele gevallen niet op tegen de voordelen, maar er zijn situaties denkbaar waarin infrarood verwarming niet de beste keuze is, maar bijvoorbeeld een elektrische kachel beter op zijn plek is.

Hieronder hebben wij daarom een opsomming gemaakt van de nadelen van infrarood verwarming.

 • Plaatsing: Wanneer je een ruimte of een vaste plek wenst te verwarmen met een infrarood paneel, is de meest wenselijke situatie om deze op te hangen aan het plafond. Dit kan in sommige gevallen een uitdaging met zich mee brengen. Niet alleen qua constructie, maar ook qua wegwerken van de bedrading.
 • Besparing gaat niet altijd vanzelf: Wanneer u geen eigen stroom opwekt is de terugverdientijd van een infrarood paneel vanzelfsprekend langer. Hierdoor is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van het paneel en deze alleen te gebruiken wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld door het paneel slim te schakelen een WiFi thermostaat of een aanwezigheidssensor. De grootste besparing realiseer je immers door niet te verwarmen.
 • Dimensionering: Het is erg belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel Watt er nodig is om een ruimte of gedeelte van een ruimte te verwarmen. Wij raden daarom ook altijd aan om, wanneer mogelijk, iets te overdimensioneren. Het totaalverbruik zal hierdoor niet toenemen, mits er een thermostaat wordt gebruikt. Het kan echter wel in sommige gevallen een uitdaging opleveren qua aansluiting. Stel je wenst een woonkamer te verwarmen en je hebt 3500 Watt nodig, dan is het verstandig dit te verdelen over twee groepen. Dit vergt in sommige gevallen een aanpassing in de meterkast. 

Wij hopen je hiermee een beter beeld te hebben gegeven van de voordelen maar ook de nadelen van infrarood verwarmen. Mochten er toch nog vragen onbeantwoord zijn, schroom niet om contact met ons op te nemen via onze klantenservice.

Vraag je je af of infrarood verwarming past in jouw situatie? Klik dan hier voor een persoonlijk advies rondom jouw situatie!

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

[]