Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Elektrische vloerverwarming: De voor- en nadelen

De voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming geeft veel comfort en zorgt voor een prettige warmte in jouw kamer. Daardoor kun je ieder moment van de dag genieten van een heerlijke constante temperatuur.

Overweeg je elektrische vloerverwarming in jouw woning? Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming. Wij zetten ze voor jou in dit artikel op een rij. Daardoor wordt jouw keuze hopelijk net iets makkelijker.

“De grootste voordelen van elektrische vloerverwarming zijn de eenvoudige installatie en de kosten.”

De voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft diverse voordelen. Wij merken dan ook dat dit type verwarming steeds populairder wordt. Een groot voordeel is natuurlijk dat wanneer het eenmaal ligt, het niet meer zichtbaar is. Maar dat is niet het enige. Hieronder hebben wij nog 4 andere belangrijke voordelen benoemd:

 • Energiezuinig
 • Comfortabele warmte
 • Onderhoudsarm
 • Eenvoudig te installeren

Energiezuinig

Bij juist gebruik is elektrische vloerverwarming een energiezuinige manier van verwarmen. Doorgaans is elektrische vloerverwarming namelijk goedkoper dan de traditionele CV. Daarbij is het wel van belang dat de elektrische vloerverwarming correct wordt gebruikt. Het verbruik is namelijk groter als de vloerverwarming steeds in- en uitgeschakeld wordt. Als het systeem constant op een gemiddelde temperatuur blijft staan, dan is dit zuiniger in verbruik. Wek je zelf stroom op en kun je deze stroom gebruiken voor de vloerverwarming? Dan is elektrische vloerverwarming een energiezuinige manier van verwarmen

Comfortabele warmte

Elektrische vloerverwarming zorgt voor een geleidelijke verwarming in de ruimte. Een heerlijk, aangename en comfortabele warmte verspreidt zich door de ruimte. Daarnaast wordt de vloer verwarmd. Dit houdt in dat je niet meer op een koude vloer loopt. Heerlijk verwarmde voeten en een ruimte die geleidelijk verwarmd. Wat wil je nog meer!

Onderhoudsarm

Ligt de elektrische vloerverwarming? Dan heeft deze vrijwel geen onderhoud meer nodig. Dit is anders bij traditionele centrale verwarmingssystemen. Die systemen hebben met enige regelmaat groot onderhoud nodig.

Eenvoudige te installeren

Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk te installeren. Kies je ervoor om zelf aan de slag te gaan? Dat is gewoon mogelijk! Als je een beetje handig bent, is dit een leuke klus om te doen. Volg duidelijk de voorgeschreven stappen en de vloerverwarming ligt er snel in. 

vlammeje
elektrische radiator
Elektrische vloerverwarming slimmeheater

De nadelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft diverse voordelen. Wij merken dan ook dat dit type verwarming steeds populairder wordt. Een groot voordeel is natuurlijk dat wanneer het eenmaal ligt, het niet meer zichtbaar is. Maar dat is niet het enige. Hieronder hebben wij nog 4 andere belangrijke voordelen benoemd:

 • Hogere initiële kosten dan traditionele verwarming
 • Hogere energiekosten

Hogere initiële kosten dan traditionele verwarming

De aanleg van (elektrische) vloerverwarming kan initieel wat hoger uitvallen dan traditionele verwarmingssystemen. Het systeem is doorgaans iets duurder dan (elektrische) radiatoren.

Daar staan echter wel verschillende voordelen tegen. Wek je daarbij een groot deel van de elektriciteit zelf op? Dan kan het rendement op termijn toch groot zijn door de besparing op de energierekening. Daarnaast is elektrische vloerverwarming vaak wel goedkoper in aanleg dan watergedragen vloerverwarming.

Hogere energiekosten

Elektrische vloerverwarming brengt doorgaans een hoger stroomverbruik met zich mee. Indien je zelf stroom opwekt kan het een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn. Zoals we echter bij de voordelen beschreven kun je dit beperken bij correct gebruik.

Combineer je elektrische vloerverwarming met een duurzame oplossing zoals zonnepanelen? Dan kan alsnog een flinke besparing op de stroomkosten worden gerealiseerd.

vlammeje

Elektrische vloerverwarming duur? Dat valt reuze mee! Lees hier alles over de gemiddelde kosten

Onze conclusie

We hopen dat we je met dit artikel een goed beeld hebben kunnen geven van de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming. Hopelijk kun je met deze informatie jouw keuze weer net iets makkelijker maken.

Heb je alsnog vragen of wil je persoonlijk advies over elektrische verwarming in jouw huis? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. Onze ervaren medewerkers helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming? Hoe verhouden deze zich ten opzichte van gasgestookte vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is eenvoudiger te leggen, minder onderhoudskosten en sneller warm. Nadeel is dat verbruikskosten hoger kunnen uitvallen.

Welke soort vloer is het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming? Welke voor gasgestookte vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kan op elke ondervloer geplaatst worden. Zorg wel voor een ondervloer die gelijk is.

Welke kosten kan ik verwachten bij de installatie van elektrische vloerverwarming? Hoe verhouden deze zich tot de kosten van gasgestookte vloerverwarming?

Bij elektrische vloerverwarming heb je te maken met de volgende soorten kosten:

 • Aanschafkosten
 • Kosten voor een thermostaat
 • Mogelijk kosten voor egaliseren vloer.

Gasgestookte vloerverwarming moet vaak ingefreesd worden. Hier komen vaak breek-/en sloopkosten bij.

In de meeste gevallen ben je met de installatie van elektrische vloerverwarming goedkoper uit.

Wat kost elektrische vloerverwarming ongeveer?

De aanschafkosten voor elektrische vloerverwarming variëren van € 84,95 tot € 99,95 per vierkante meter.

Is elektrische vloerverwarming energiezuiniger dan gasgestookte vloerverwarming? Wat betekent dit voor mijn energierekening?

In kleinere ruimtes is elektrische vloerverwarming vrijwel altijd energiezuiniger dan gasgestookte vloerverwarming. Afhankelijk van de stroomprijs en de aanwezigheid van zonnepanelen kan het ook in grote ruimtes een mooie besparing op de energierekening opleveren.

Is het eenvoudig om zelf elektrische vloerverwarming te installeren?

Zeker! Als je een beetje handig bent, is het aanleggen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Lees hier ons stappenplan voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming.

Welk type vloerverwarming is het meest geschikt voor mijn woning? Wat zijn de overwegingen die ik moet maken bij het maken van deze keuze?

Het type vloerverwarming is afhankelijk van de ruimte die verwarmd moet worden. Kijk goed naar de isolatie en de afmeting van de ruimte. Heb je zelf zonnepanelen? Neem dit dan ook in de overweging.

Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Dat is afhankelijk van het weer en de isolatie van de ruimte. Als uitgangspunt geldt: 

 • Bij zacht weer (ongeveer 7 graden) is het verbruik tussen de 0,025 tot 0,03 kWh per vierkante meter. 
 • Bij koud weer (ongeveer tussen de 2 graden en 7 graden) is het verbruik ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per vierkante meter.
 •  Bij koud weer (ongeveer -3°C tot 2°C) is het verbruik 0,075 tot 0,09 kWh per vierkante meter.

 

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]