Profiteer t/m 2 december van 10% Black Friday korting! Klik voor meer informatie

Gratis verzending vanaf ā‚¬50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Hoe hang ik mijn heater gemakkelijk op?

Hoe hang ik mijn heater gemakkelijk op?

Bij Slimmeheater.nl verkopen wij alleen terrasheaters met een infrarood warmtepaneel en dat is niet zonder reden. Grofweg zijn er twee categorieƫn terrasverwarming te onderscheiden, namelijk: terrasverwarmers op gas en. Ook tussen elektrische terrasverwarmers kan weer een onderscheid worden gemaakt. Je kent misschien nog wel de elektrische kachels die vroeger veel als bijverwarming werden gebruikt. Vaak maakte deze kachels gebruik van convectie (het verwarmen van de lucht in de omgeving), wat een minder efficiente manier van verwarmen is. Vaak moeten onze terrasverwarmers opgehangen worden en daarom gaan we in dit artikel een aantal belangrijke zaken bespreken waarmee het volgens ons helemaal duidelijk moet zijn.

Hoe hoog moet ik mijn heater ophangen?

Elke heater heeft een bepaald stralingsbereik, wat afhankelijk is van het vermogen en de windgevoeligheid. Wanneer je de heater te hoog ophangt, kan het dus zo zijn dat je te weinig warmte krijgt. Er valt in dit geval nog wel iets te ā€˜finetunenā€™ met wattages, maar het beste is om op voorhand even te kijken naar de hoogte en dit vervolgens af te stellen met het wattage van de heater.

Wij hanteren en adviseren de volgende ophanghoogtes aan te houden:

  • +/- 1500 Watt: 2,1 meter vanaf de vloer gemeten.
  • +/- 2000 Watt: 2,5 meter vanaf de vloer gemeten.
  • +/- 3000 Watt of meer: 2,7 tot 3,0 meter vanaf de vloer gemeten.

In welke richting moet mijn heater stralen?

Het klinkt logisch maar toch gaat het nog wel eens verkeerd. De richting waar de terrasheater naar toe verwarmt. Je kunt je voorstellen dat een terrasheater het beste rendeert als hij de overkapping of veranda in straalt.

Aan welke materialen kan je een terrasverwarmer ophangen?

Je kunt natuurlijk begrijpen dat een heater niet tegen alle materialen gemonteerd kan worden daarom behandelen we hier de (on)mogelijkheden. Over het algemeen leveren wij ophangbeugels en schroefmateriaal mee voor het ophangen van de heater. We vermelden dit altijd op de productpagina er bij.

terrasheater ophangen
ophangen terrasverwarmer
Eenvoudige montage tegen een houten overkapping door de bijgeleverde beugel.

Houten plafond of wand
Een plafond of een balk van bijvoorbeeld een houten overkapping is een perfecte plek om je heater op te hangen. Kijk hierbij wel goed in de gebruiksaanwijzing naar de afstand welke rondom de heater vrij moet zijn. Doorgaans zorgen de meegeleverde beugels voor genoeg ventilatie rondom de heater, om deze zonder gevaar te kunnen ophangen.

Kunststof schrootjes
Je ziet ze niet veel meer, maar mocht je nou nog een aanbouw/veranda hebben met een schrootjes plafond, dan raden wij het af om een heater te monteren aan het plafond of dicht bij het plafond. Door de temperatuur van de heater heb je kans dat de schrootjes gaan vervormen. Je kunt overwegen om de heater lager op te hangen, maar let hierbij wel op dat de temperatuur aan de bovenkant niet te hoog op loopt. Een andere optie is natuurlijk een lage heater, zoals een staande terrasverwarmer.

Steen
Ons motto rondom het monteren van heaters op steen is: steen is geen probleem! Zorg wel even dat je de juiste pluggen gebruikt zodat de heater stevig hangt (meestal worden deze meegeleverd).

(Draad)glas
Let bij een glazen afdak op of het geen draadglas is. In draadglas zit staal, dit staal wordt sneller warm en zet sneller uit dan het glas waardoor je thermische breuken krijgt.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden om mijn heater veilig op te hangen?

Aan welke materialen je een heater wel of niet kunt ophangen hebben we in de paragraaf hiervoor besproken, maar er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden

Aansluiting
Dit is misschien wel het belangrijkste punt om rekening mee te houden. Een infrarood terrasverwarmer is een elektrisch apparaat met in vele gevallen een hoog vermogen. Hier dien je rekening mee te houden wanneer je de heater in het stopcontact aansluit. In Nederland mag je op een 16A groep maximaal 3600 watt aansluiten, anders zal je stop of zekering in werking treden en de stroom uitschakelen. Heb je bijvoorbeeld een heater van 3000 Watt dan kun je nog maar 600 Watt aan andere apparaten tegelijk aanzetten.

IP-waarde
Al onze heaters hebben een IP-waarde welke te vinden is in de product beschrijving. Deze IP waarde zegt wat over de mate van stof- en waterbestendigheid van de heater. Bij een heater met IP21 certificering staat de 2 tegen de mate van bescherming tegen stof en de 1 voor de mate van bescherming tegen water. Zo zijn sommige heaters (spat)waterdicht en sommige niet. Houd hier rekening mee met de aanschaf van jouw heater (Tip: kijk voor meer uitleg op Wikipedia).

Tussenruimte
Wil je graag meerdere heaters naast elkaar ophangen om een groter gebied te verwarmen? Dan dien je rekening te houden met de tussenruimte tussen de heaters. Zodra je het bereik van het verwarmde gebied wilt vergroten door het ophangen van een extra heater, zorg er dan voor dat deze niet verder dan 1 meter uit elkaar hangen.

Gerelateerde berichten

Ik wil een heater op mijn balkon

Ik wil een heater op mijn balkon

Heb jij het ook wel eens koud op je balkon en zou je deze graag verwarmen? Ook dat is mogelijk met Ć©Ć©n van onze slimme heaters. Een besloten balkon is vaak een goede plek om een heater op te hangen. Een open balkon of patio is vaak meer geschikt voor...

Lees verder
gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Wij begrijpen als geen ander dat het soms lastig is om te bepalen wat een passende oplossing is. Daarom helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Onze adviseurs staan voor je klaar om samen met jou te kijken naar de ideale verwarmingsoplossing.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

[]