Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier
Home > Kenniscentrum > Wat kost een elektrische radiator in verbruik?

Wat kost een elektrische radiator in verbruik?

Eind 2022 stegen de gasprijzen flink. Steeds vaker wordt daarom gekeken naar andere vormen van verwarmen in huis. Vanuit de overheid wordt het gebruik van gas meer ontmoedigd en juist het gebruik van elektriciteit gestimuleerd.

Elektriciteit wordt dan ook steeds vaker ingezet als bron voor verwarming. Van elektrische radiatoren tot infrarood panelen; er zijn veel manieren waarop elektriciteit gebruikt kan worden als bron voor verwarming in huis.

Maar wat kost een elektrische radiator in verbruik? Deze vraag staat in deze blog centraal.

Hoe bereken je het verbruik van een elektrische radiator?

Om het verbruik te bepalen van een elektrische radiator is het goed om te weten hoe het verbruik van elektrische apparaten wordt berekend. Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt aangegeven in de eenheid Watt. Dit is de snelheid waarmee het apparaat de energie verbruikt. De vuistregel hierbij is: hoe hoger het Wattage, hoe meer energie het apparaat nodig heeft per seconde om het apparaat werkend te houden.

Energieleveranciers berekenen de prijzen voor stroom als prijs per kilowattuur (de afkorting daarvan is kWh). Daarom is het goed om nog kort te benoemen dat het verband tussen een Watt en een Kilowatt hetzelfde is als dat tussen een meter en een kilometer: duizend Watt staat gelijk aan één Kilowattuur.

Om uit te rekenen hoeveel stroom een elektrische radiator verbruikt, vermenigvuldig je het verbruik in Watt met de tijd dat het apparaat aan staat. Stel je gebruikt een radiator van 1000 Watt voor een half uur, het verbruik is dan als volgt te berekenen: 1000 Watt x 1/2 uur = 500 Watt = 0,5 kWh.

Om uit te rekenen hoeveel stroom een elektrische radiator verbruikt, vermenigvuldig je het verbruik in Watt met de tijd dat het apparaat aan staat.

Wat kost een elektrische kachel in verbruik?

Nu we weten hoe je het verbruik van een elektrische radiator berekent, kunnen we eenvoudig kijken naar wat een elektrische radiator in verbruik kost.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de gemiddelde prijs voor elektriciteit in september 2022 €0,72. Als we verder gaan op het voorbeeld van hierboven, waarbij we een elektrische radiator van 1000 Watt voor een half uur hebben laten verwarmen, dan heeft dat halfuur verwarmen omgerekend €0,36 aan stroom gekost.

Let wel; deze energieprijs is een stuk hoger dan normaal. Kijk altijd in je eigen energiecontract voor de actuele tarieven.

 


vlammeje
Elektrisch verwarmen of met gas?  Ontdek hier wat er goedkoper en zuiniger is

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over het verbruik van een elektrische radiator? Neem gerust contact met ons op dan helpt een van onze enthousiaste medewerkers jou graag verder. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op onze website in te vullen.

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.


Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]