Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Na de enorme stijging in gasprijzen oriënteren veel mensen zich op het verwarmen met elektrische kachels, maar is dit nou echt zoveel voordeliger?

In deze blog maken we de vergelijking tussen het verwarmen met een elektrische kachel en traditionele verwarming op basis van gas. We kijken naar de vraag: is een elektrische kachel zuiniger dan gasgestookte verwarming in huis? Hierbij proberen we met rekenvoorbeelden duidelijk te maken wat het verschil in kosten is.

De werking van elektrische kachels

In een eerder blog op Slimmeheater.nl hebben we uitgebreid stilgestaan bij de werking van elektrische kachels en de vraag: zijn elektrische kachels zuinig?

Kort samengevat werkt een elektrische kachel door middel van een elektrisch verwarmingselement. Dit elektrische verwarmingselement is een elektrische weerstand die stroom omzet in warmte. Anders dan gasgestookte verwarming wordt dus gebruikt gemaakt van stroom.

In een eerder blog hebben we al aandacht besteed aan de vraag of elektrische kachels zuinig zijn. Daar kwam al kort het onderzoek van de TUdelft aan bod waarin geconcludeerd werd dat een elektrische kachel als alternatief voor de ‘traditionele’ hoofdverwarming niet per se zuiniger is.

Maar, is een elektrische kachel zuiniger dan gas? Op die vraag gaan we later in deze blog in.

De werking van gasgestookte kachels

Voor een goede vergelijking en antwoord op de vraag of een elektrische kachel goedkoper is dan gas besteden we ook kort aandacht aan typen gasgestookte verwarming.

De meest voorkomende vorm van verwarming in huis of kantoor is de cv-ketel. De cv-ketel is een type hoofdverwarming in huis die werkt meestal op aardgas en verhit met een brander het water in een gesloten systeem. Een circulatiepomp zorgt voor de circulatie van het warme water in het systeem welke zorgt voor verwarming in radiatoren die zorgen voor verwarming in huis.

Indien je snel warmte beschikbaar wilt hebben op bijvoorbeeld één locatie is elektrische bijverwarming de perfecte uitkomst.

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te beseffen dat hier verschillende factoren een rol spelen. Tijdens van het schrijven van deze blog zitten we midden in een energiecrisis, waarbij de gasprijzen ontzettend hoog zijn. Dit is voor een groot deel een factor die bijdraagt aan het antwoord op de vraag: is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Hieronder geven we kort een overzicht van factoren die van invloed zijn bij het bepalen of een elektrische kachel goedkoper is dan gas:

  • Energieprijzen (gas en stroom)
  • Energielabel van apparaat
  • Heb je zonnepanelen
  • Gebruik van elektrische kachel als bijverwarming

Als je al deze factoren op het moment van schrijven van deze blog afweegt, kun je concluderen dat momenteel het gebruik van een elektrische kachel goedkoper dan gas is. Zeker als je daarbij de hoofdverwarming (zoals bijvoorbeeld de cv-ketel) een aantal graden lager zet en een elektrische kachel gebruikt als bijverwarming, dan kan het voordeel al gauw oplopen. Daarbij willen wij wel benadrukken dat de energieprijzen de grootste invloed hebben op beantwoording van de vraag. Deze energieprijzen veranderen continue en besparing kunnen wij dan ook niet garanderen.

In een eerder blog op Slimmeheater.nl hebben we uitgebreid stilgestaan bij de werking van elektrische kachels en de vraag: zijn elektrische kachels zuinig?
elektrische radiator
elektrische verwarming

Conclusie

Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding is meer stroom dan gas nodig bij het verwarmen. Hierdoor maakt het onderaan de streep niet zo heel veel verschil. Met de huidige energieprijzen kan het echter wel degelijk een verschil maken, maar de vraag is hoe is lang dit zo zal blijven.

Waar wel degelijk een voordeel behaald kan worden, is als je de elektrische kachel als bijverwarming inzet. Met de inzet van een zuinige elektrische kachel kun je lokaal zorgen voor extra warmte en hoef je niet onnodig de gehele ruimte/woning te verwarmen. Daardoor kun je mogelijk ook de centrale verwarming in de woning een paar graden lager zetten wat een voordeel kan opleveren.

Mocht je naar aanleiding van deze blog enthousiast zijn geworden over verwarmen met een elektrische kachel, maar heb je hier toch nog een vraag over? Neem gerust contact met ons op een van onze enthousiaste medewerkers helpt jou graag verder met een persoonlijk advies. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op de website in te vullen.

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

[]