Gratis verzending vanaf ā‚¬50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Home > Kenniscentrum > Wat zijn de verschillen tussen infrarood warmtepanelen?

Wat zijn de verschillen tussen infrarood warmtepanelen?

Elektrische heaters met een infrarood verwarmingspaneel worden steeds populairder en steeds meer mensen schaffen een dergelijke heater aan. Wat veel mensen echter niet weten is dat er verschillende soorten warmtepanelen gebruikt worden in infrarood terrasverwarmers.

Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn van de verschillende warmtepanelen. Dit heeft namelijk invloed op hoe goed het jouw ruimte kan verwarmen. In dit artikel zullen we je uitleggen welke soorten panelen er zijn, welke eigenschappen de panelen hebben en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Ook leggen we je uit hoe je de verschillende soorten heaters kunt herkennen. Om bij de basis te beginnen zullen we starten met een algemene uitleg over infrarood verwarming.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Misschien is het je al wel eens opgevallen, maar wanneer je voor een infrarood verwarmer gaat zitten voelt het net alsof je met je gezicht in de zon zit. Om te begrijpen hoe dit werkt, moeten we eerst weten wat infrarood is. Zoals velen al weten is infrarood een bepaald soort licht binnen het lichtspectrum, wat voor het menselijk oog niet waarneembaar is. Ondanks dat sommige heaters een bepaalde oranje gloed afgeven, is dit niet het infrarode licht wat je ziet, maar het verwarmingselement wat gloeit. Licht wat wij kunnen zien, maar ook licht wat wij niet kunnen zien heeft een bepaalde golflengte (als je hier meer over wilt weten kun je dit exact nalezen op bijvoorbeeld Wikipedia). Het infrarood spectrum loopt van 0,78 micron tot 1000 micron (ofwel 1 millimeter), waar elke golflengte voor heaters net weer andere eigenschappen heeft. Wij maken met onze heaters onderscheid tussen heaters die werken op de korte golf, de middellang golf en de lange golf.

Alles weten over infrarood verwarming? Bekijk dan ook onze blogs over infrarood verwarming

Korte golf

Misschien wel het bekendste voorbeeld van korte golf infraroodstraling is hetgeen wat we eerder noemde, namelijk de gloed die een traditionele heater geeft. Vaak zie je een verwarmingselement van kwarts of halogeen welke zelf een zeer hoge temperatuur bereikt en is afgedekt met een rooster. Het voordeel is dat je de intense warmte vrijwel direct voelt na het aanzetten van de heater en dat de gehele omgeving wordt verwarmd. Ook heeft wind weinig tot zeer weinig invloed op het warmtegevoel wat de heater geeft. Het nadeel is dat zodra je de heater uitzet, de warmte ook vrijwel direct weg is en dat het bereik vrij beperkt is. Vaak wordt een kortegolf heater gebruikt voor het verwarmen van niet beschutte gebieden zoals een open terras, onder een parasol of onder een winderige overkapping.

verschil terrasverwarming

Lange golf

De heaters welke lange golf infrarood uitstralen, zijn vaak voorzien van panelen in plaats van een rooster. De infrarood panelen bereiken vaak zelf een temperatuur tussen de 80Ā°c en 100Ā°c door de uitstraling van het infrarode licht. Kenmerkend van lange golf infraroodstraling is dat het niet de gehele omgeving verwarmt, maar de objecten en de personen in deze omgeving. Het voordeel van deze heater is dan ook dat het een efficiĆ«nte en comfortabele manier van verwarmen is, vaak zonder de uitstraling van licht. Hierdoor ogen deze terrasverwarmers vaak erg strak en zijn een welkome toevoeging op ieders terras. Het nadeel van deze type heaters is dat het eigenlijk niet geschikt is voor winderige ruimtes, maar alleen voor beschutte ruimtes. Je zult anders teveel warmte verliezen.

Middellange golf

Waarschijnlijk doet de naam het al vermoeden. Warmtepanelen met infraroodstraling op de middellange golf zitten qua eigenschappen tussen heaters op de korte golf en de lange golf in. Dit betekent kortweg dat het in veel gevallen zowel de personen en objecten, maar ook de gehele omgeving verwarmt. Uiteraard zal dit voor beide minder efficiƫnt zijn, maar het gezamenlijk verwarmen zorgt vaak alsnog voor een zeer aangename warmte. Ook voor dit type heater geldt dan hij vrij gevoelig is voor winderige omgevingen. Hierdoor wordt dit type heater vaak toegepast op enigszins beschutte terrassen tot beschutte terrassen.

Hoe weet ik welk element in welke heater zit?

Daar kunnen we heel kort over zijn, dat is niet nodig. Wij hebben bijĀ slimmeheater.nlĀ ervoor gezorgd dat bij elke heater is beschreven in welke ruimte je deze kunt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een hangende terrasheater die je kunt gebruiken in een winddichte ruimte? Gebruik dan de filter mogelijkheid in onze webshop.

Gerelateerde berichten

Ik wil een heater op mijn balkon

Ik wil een heater op mijn balkon

Heb jij het ook wel eens koud op je balkon en zou je deze graag verwarmen? Ook dat is mogelijk met Ć©Ć©n van onze slimme heaters. Een besloten balkon is vaak een goede plek om een heater op te hangen. Een open balkon of patio is vaak meer geschikt voor...

Lees verder
gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Wij begrijpen als geen ander dat het soms lastig is om te bepalen wat een passende oplossing is. Daarom helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Onze adviseurs staan voor je klaar om samen met jou te kijken naar de ideale verwarmingsoplossing.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

[]