Vloerverwarming: Kies ik voor elektrisch of voor gas?

14 apr 2023

Ben je op zoek naar een fijn verwarmingssysteem voor jouw woning of bedrijf? Dan is vloerverwarming vast een keer voorbij gekomen. Maar wist je dat er ook verschillende varianten van vloerverwarming zijn? Er zijn systemen die volledig elektrisch werken. Andere systemen werken door waterleidingen onder de vloer die verwarmd worden door een CV of warmtepomp. Beide systemen hebben hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan wij voor jou in op de verschillen tussen deze systemen. Daarbij besteden we aandacht aan de voor- en nadelen van beide systemen. Gaan we in op het verschil in de kosten en tot slot kijken we naar de duurzaamheid van de verschillende vloerverwarmingssystemen.

“De investering om elektrische vloerverwarming aan te leggen is vrijwel altijd lager dan een watergedragen vloerverwarming.”

Elektrische vloerverwarming

Het eerste type vloerverwarming dat we behandelen is de elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is echter ook weer in verschillende soorten. Je kunt elektrische vloerverwarming onderverdelen in:

  • Kant-en-klare matten;
  • Verwarmingsfolie;
  • Verwarmingskabels

Kant-en-klare matten:
Een veelvoorkomende vorm van elektrische verwarming is het mattensysteem. Dit systeem kenmerkt zich door de eenvoud waarmee  het te installeren is. Je kunt de matten namelijk eenvoudig in de ruimte leggen en met elkaar verbinden. Daarnaast zijn de matten zeer dun (ongeveer 4 mm). Deze matten worden ingestort in de vloer of overheen getegeld.

Verwarmingsfolie:
Verwarmingsfolie bestaat uit dunne folies waarin verwarmingsbanen zijn verwerkt. Deze folie is doorgaans van kunststof. Dit type is ook zeer dun (ongeveer 0.3 mm en daardoor vooral geschikt voor gebruik onder een houten vloer, parketvloer of laminaat. De folie bevestig je op dunne isolatieplaten. Door deze isolatie is het warmteverlies aan de onderkant beperkt. Verwarmingsfolies zijn uitermate geschikt voor onder laminaat of PVC vloeren.

Verwarmingskabels:
Dit systeem bestaat uit één of meerdere elektrische kabels die worden geplaatst in een luspatroon. Zodra de kabel is aangesloten, kan de temperatuur met behulp van een (slimme) thermostaat geregeld worden. Dit is een van de meest voordelige systemen, zowel in aanschaf als in energieverbruik. Ook dit systeem wordt vaak in een dekvloer verwerkt.

Werking van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bevat een elektriciteitskabel die gevoed wordt met een elektrische lading. Deze elektrische lading wordt vervolgens omgezet in warmte. De warmte die hier vanaf komt zorgt ervoor dat de ruimte geleidelijk opwarmt.

Zodra de vloer is gelegd, kan de vloerverwarming worden aangesloten elektriciteitsnet. De stralingswarmte afkomstig van de vloerverwarming zorgt voor de verwarming in de ruimte.

vloerverwarming-laminaat

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft verschillende voordelen. Hieronder zetten we ze voor jou op een rij:

  • Energiezuinig;
  • Ruimtebesparend
  • Comfortabele warmte
  • Geen luchtcirculatie;
  • Weinig onderhoud;
  • Eenvoudig te leggen.

Nadelen van elektrische vloerverwarming

Om een goed beeld te krijgen van elektrische vloerverwarming is het ook van belang om naar de nadelen te kijken. Wij zetten de nadelen hieronder op een rij:

  • Hoger energieverbruik;
  • Minder geschikt voor extreem grote ruimtes;
  • Geen mogelijkheid om te koelen.

Gasgestookte vloerverwarming

Vloerverwarming is ook verkrijgbaar als systeem dat op water werkt. Hieronder gaan wij voor jou in op hoe dit systeem werkt. Daarna behandelen we voor dit type vloerverwarming ook de voor- en nadelen.

Werking van gasgestookte vloerverwarming

gasgestookte vloerverwarming werkt op basis van warm water. Dit water wordt verwarmd door de centrale verwarmingsketel of stadsverwarming. De vloerverwarmingsbuizen worden in de vloer gelegd. Door deze buizen stroomt vervolgens het warme water doorheen.

Traditionele vloerverwarming werkt als lage temperatuurverwarming. Doordat de warmte opstijgt is het niet nodig om je vloer extreem op te warmen. Daarnaast heeft de vloer natuurlijk een grotere oppervlakte dan wanneer er slechts een paar radiatoren in de ruimte zijn. De vloerverwarming zorgt ook voor minder luchtverplaatsing. Daardoor voelt de ruimte sneller heerlijk warm.
Het water in de vloerverwarming heeft een temperatuur van circa 40 °C. Bij radiatoren kan dit oplopen tot 80°C. Hoe hoger de temperatuur van het water moet zijn, hoe hoger het verbruik is.

Voordelen van gasgestookte vloerverwarming

Nu we weten hoe gasgestookte vloerverwarming werkt, gaan we kijken naar de voor- en nadelen. Net als ieder ander verwarmingssysteem heeft ook dit type vloerverwarming zijn voor- en tegens. De voordelen van vloerverwarming op gas zijn deels gelijk aan die van elektrische vloerverwarming. Wij zien dan ook de volgende voordelen:

  • Energiezuinig;
  • Comfortabele warmte;
  • Ruimtebesparend;
  • Geen luchtcirculatie.

Nadelen van gasgestookte vloerverwarming

Ondanks alle voordelen die te benoemen zijn, zitten er ook een aantal nadelen aan. Hieronder een aantal nadelen die volgens ons aan gasgestookte vloerverwarming kleven:

  • Hogere investeringskosten;
  • Lastiger te installeren;
  • Topvloer komt hoger te liggen;
  • Isolatiewaarde vloer belangrijk;
  • Lastig te repareren bij een defect.

Elektrisch vs. gas: Vergelijking en overwegingen

We hebben zowel elektrische vloerverwarming als gasgestookte vloerverwarming besproken. Beide types worden gekenmerkt door diverse voor- en nadelen. Die punten hebben wij hiervoor duidelijk op een rij gezet voor jou. Hieronder maken we voor jou de vergelijking tussen beide systemen. Daarbij gaan wij in op een aantal specifieke aspecten, te weten:

  • Energie-efficiëntie;
  • Installatiekosten en onderhoud;
  • Milieu-impact.

Energie-efficiëntie

Als eerste gaan we in op de energie-efficiëntie. Beide systemen zijn doorgaans als energiezuinig te bestempelen. Maar wanneer we de systemen vergelijken zijn daar toch een aantal verschillen te ontdekken. De huidige gas- en elektriciteitsprijzen zorgen sowieso voor een stijgende energierekening. Het is echter wel zo dat je momenteel voor elektriciteit een stuk minder betaalt dan voor gas. Daar staat echter tegenover dat elektrische vloerverwarming meer stroom verbruikt.

Voor welk systeem ook wordt gekozen: vloerverwarming is voordeliger dan traditionele verwarming. Voor welke je kiest kun je het beste laten afhangen van de ruimte. Het verwarmen van een grote ruimte kun je doorgaans beter doen met gasgestookte vloerverwarming. Indien deze warm is, blijft deze namelijk ook langer warm. Het verbruik neemt daardoor af.

Voor kleine ruimtes of een korte periode van verwarming is elektrisch doorgaans zuiniger. Maak dus een juiste afweging per ruimte in huis. Wat uiteindelijk voordeliger is, is afhankelijk van verschillende factoren. De afmetingen van de ruimte, de isolatie en manier van gebruik. Al deze factoren spelen een rol.

Heb je zonnepanelen? Dan kan het toch voordeliger zijn om de eigen opgewekte energie te gebruiken voor de verwarming. Een elektrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen kan een grote besparing opleveren.

Installatiekosten en onderhoud

De manier waarop het systeem wordt geïnstalleerd verschilt van elkaar. Daarmee zit ook een verschil in de installatiekosten. De kosten per vierkante meter van watergedragen vloerverwarming zijn aanzienlijk hoger.

De hogere kosten van gasgestookte vloerverwarming komen vooral door het infrezen van de vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming is infrezen niet noodzakelijk. De precieze kosten voor installatie van gasgestookte vloerverwarming zullen afhankelijk zijn van de installateur.

De installatiekosten voor elektrische vloerverwarming zijn daarentegen laag. Het systeem is namelijk eenvoudig te leggen op de bestaande vloer. Doordat deze makkelijk over de bestaande vloer gelegd kan worden, heb je geen breek-/sloopkosten.

In onderhoud verschillen de systemen aanzienlijk van elkaar. Elektrische vloerverwarming heeft namelijk amper onderhoud nodig. Voor watergedragen vloerverwarming wordt geadviseerd om iedere 4 à 5 jaar onderhoud aan uit te laten voeren. Dit onderhoud ziet dan op het doorspoelen van het systeem. Met elektrische vloerverwarming heb je deze kosten niet.

Milieu-impact

Wat ons betreft kan vloerverwarming als duurzaam bestempeld worden. Zowel elektrische vloerverwarming als gasgestookte vloerverwarming zijn duurzaam in gebruik. Het verbruik ten opzichte van traditionele vormen van verwarming is aanzienlijk lager. Zeker als je de systemen combineert met andere duurzame opties is de duurzaamheidsimpact groot. Uiteraard heeft een elektrische vloerverwarming geen fossiele brandstof nodig om te werken. Wat ons betreft wint deze het daarom van een gasgestookte vloerverwarming.

Conclusie

Wij hebben geprobeerd in dit artikel om een duidelijk beeld te geven over de verschillende vloerverwarmingen. We hebben de werking van de systemen toegelicht. De voor- en nadelen zijn besproken. En ten aanzien van de kosten hebben we inmiddels ook een duidelijk beeld. Alles bij elkaar zijn beide vormen een goede vorm van verwarming. Daarbij hebben we de vraag of vloerverwarming duurzaam is bevestigend beantwoord.

Welk systeem voor jouw situatie het meest geschikt is? Dat hangt af van de ruimte die verwarmd moet worden. Ook andere factoren spelen daarbij een rol. Heb je zonnepanelen? Dan kan het zeker voordelig zijn om elektrische vloerverwarming te nemen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over vloerverwarming bij jou? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen
Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming? Hoe verhouden deze zich ten opzichte van gasgestookte vloerverwarming?
Elektrische vloerverwarming is eenvoudiger te leggen, minder onderhoudskosten en sneller warm. Nadeel is dat verbruikskosten hoger kunnen uitvallen.
Welke soort vloer is het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming? Welke voor gasgestookte vloerverwarming?
Elektrische vloerverwarming kan op elke ondervloer geplaatst worden. Zorg wel voor een ondervloer die gelijk is.
Welke kosten kan ik verwachten bij de installatie van elektrische vloerverwarming? Hoe verhouden deze zich tot de kosten van gasgestookte vloerverwarming?

Bij elektrische vloerverwarming heb:

  • aanschafkosten
  • kosten voor een thermostaat
  • mogelijk kosten voor egaliseren vloer.

Gasgestookte vloerverwarming moet vaak ingefreesd worden. Hier komen vaak breek-/en sloopkosten bij.

Is elektrische vloerverwarming energiezuiniger dan gasgestookte vloerverwarming? Wat betekent dit voor mijn energierekening?
In kleinere ruimtes is elektrische vloerverwarming vrijwel altijd energiezuiniger dan gasgestookte vloerverwarming. Afhankelijk van de stroomprijs en de aanwezigheid van zonnepanelen kan het ook in grote ruimtes een mooie besparing op de energierekening opleveren.
Welk type vloerverwarming is het meest geschikt voor mijn woning? Wat zijn de overwegingen die ik moet maken bij het maken van deze keuze?

Het type vloerverwarming is afhankelijk van de ruimte die verwarmd moet worden. Kijk goed naar de isolatie en de afmeting van de ruimte. Heb je zelf zonnepanelen? Neem dit dan ook in de overweging. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Nieuws

Gerelateerd berichten

#slimmeheater.nl

Volg ons op Facebook & Instagram

Gratis verzending

Vanaf een minimale besteding van €50,- zijn de verzendkosten gratis (verzending België €8,-)

Snelle levering

Op werkdagen voor 16.00u besteld? Binnen Nederland en België de zelfde dag verzonden!

Ruim assortiment

Alles op het gebied van elektrisch verwarmen op één plek 

Klantenservice

Deskundig advies of installatiehulp voor en na aankoop 

De waardering van www.slimmeheater.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 500 reviews.
0
0
Je winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop
Calculate Shipping
[]