Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier
Home > Kenniscentrum > Wat is het verbruik van infrarood verwarming?

Wat is het verbruik van infrarood verwarming?

Het verbruik van infrarood verwarming is ten opzichte van andere elektrische verwarmingsmethodes laag. Wat precies het verbruik is van infrarood verwarming hangt af van een aantal factoren.

Wij gaan in deze blog kijken naar hoe een aantal van deze factoren. Wij zullen eerst stilstaan bij hoe je het verbruik van infrarood verwarming berekend. Vervolgens gaan we in op de vraag of een infrarood paneel zuinig is in verbruik. Tot slot laten we zien wat een infrarood paneel kost in verbruik en kun je door middel van onze calculator eenvoudig berekenen wat het verbruik van een infrarood verwarming voor jou kost.

Hoe bereken je het verbruik van infrarood verwarming?

Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt op apparaten aangegeven in de eenheid Watt. Dit is een eenheid die aangeeft wat de snelheid is waarmee het elektrische apparaat energie verbruikt. Als hoofdregel kun je daarbij aanhouden dat hoe hoger het Wattage van het apparaat is, hoe meer stroom het apparaat per seconde nodig heeft om te blijven werken.

Als voorbeeld kunnen we daarbij de infrarood panelen uit ons assortiment nemen. Wij hebben infrarood panelen in verschillende Wattages beschikbaar. Zo hebben wij panelen van 500 Watt, maar ook van 1000 Watt. Het infrarood paneel van 1000 Watt verbruikt dus per uur twee keer zoveel stroom als het paneel van 500 Watt.

Nu we weten hoe het verbruik van infrarood verwarming wordt berekend, kunnen we kijken naar de kosten. Leveranciers van elektriciteit berekenen de stroomprijzen veelal per kilowattuur (de afkorting daarvan is kWh). Het verband tussen een Watt en kilowatt is hetzelfde als dat is bij een meter en kilometer. 1000 Watt is dus gelijk aan 1 kilowattuur.

Wil je dus berekenen wat het verbruik van infrarood verwarming is, dan vermenigvuldig je het verbruik van het infrarood paneel in kilowattuur met de tijd in uren dat het apparaat aan staat. Kijken we dan naar het verbruik van een infrarood paneel van 1000 Watt die we voor een half uur laten verwarmen, dan is het verbruik als volgt te berekenen: 1000 Watt / 1000 = 1kWh x 0,5 uur = 0,5 kWh.

“Om uit te rekenen hoeveel stroom een infrarood paneel verbruikt, vermenigvuldig je het verbruik in Watt met de tijd dat het apparaat aan staat.”
elektrische radiator
infrarood in de badkamer

Is een infrarood paneel zuinig in verbruik?

Hiervoor hebben wij al aangegeven hoe het verbruik van infrarood verwarming wordt berekend. Maar zijn infrarood panelen daarmee zuinig in verbruik? Het verbruik van infrarood verwarming is zuinig te noemen. Maar het is daarbij wel van belang om te benoemen dat het verbruik afhankelijk is van diverse factoren. In een goed geïsoleerde ruimte zal minder warmte verloren gaan. Hierdoor het hoeft infraroodpaneel minder te verwarmen en zal het elektrische verbruik lager zijn dan in een minder goed geïsoleerde ruimte.

Je kunt infrarood panelen nog zuiniger in verbruik maken door de panelen ‘slim’ te maken. Indien je een paneel hebt die voorzien is van een thermostaat en WiFi functie, kun je de panelen zo instellen dat deze optimaal rendement leveren. Door de panelen niet onnodig te laten verwarmen worden de panelen zuiniger. De meeste besparing realiseer je immers door niet te verwarmen. Heb je een paneel gezien dat niet over deze functionaliteiten beschikt? Geen probleem, door een WiFi adapter toe te voegen kun je het paneel alsnog slim maken en daarmee het paneel nog zuiniger maken.

Voor infrarood panelen geldt daarbij ook dat de plaatsing van belang is. Door het infrarood paneel te richten op het te verwarmen gebied, zal het er eerder comfortabel warm zijn. In veel gevallen is het dus ook niet nodig om een hele ruimte te verwarmen. In de praktijk zijn wij bijvoorbeeld veel infrarood panelen boven een werkplek of eet-/zithoek. Wilt u wel een hele ruimte met infraroodpanelen verwarmen? Zorg dan dat er voldoende spreiding is aangebracht tussen de panelen om de warmte optimaal te verdelen.

Hierboven hebben we verschillende factoren benoemd die relevant zijn om te bepalen of een infrarood paneel zuinig is in verbruik. Gaan we het verbruik van infrarood verwarming vergelijken met bijvoorbeeld een convector kachel dan geldt daarbij dat een infrarood paneel van 300 Watt dezelfde ruimte verwarmd krijgt als een elektrische kachel van 750 Watt. Daarmee is infrarood verwarming ongeveer 60% zuiniger dan een traditionele convector kachel.

vlammeje
Precies weten hoe het allemaal werkt?  Lees hier alles over de werking van infrarood verwarming

Wat kost het verbruik van jouw infrarood verwarming?

Via onderstaande rekenhulp kun je eenvoudig de kosten berekenen bij het verbruik van jouw infrarood verwarming.


Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over het verbruik van een infrarood paneel? Neem gerust contact met ons op dan helpt een van onze enthousiaste medewerkers jou graag verder. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op onze website in te vullen.

Vraag je je af of een infrarood paneel past in jouw situatie? Klik dan hier voor een persoonlijk advies!

Gerelateerde berichten

gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.


Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]