Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden
Gratis deskundig advies? Klik dan hier

Elektrische vloerverwarming voor in de woonkamer

Onze elektrische vloerverwarming voor in de woonkamer zorgt ervoor dat jij er altijd heerlijk warm bij zit. Elektrische vloerverwarming is te gebruiken in de hele woning. Dat maakt het systeem ook uitermate geschikt voor in de woonkamer.

Je kunt elektrische vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming. Het systeem is echter ook als bijverwarming een goede aanvulling op de bestaande hoofdverwarming. Op het verschil tussen beide komen wij later terug.

Op deze pagina leggen wij je uit hoe je met elektrische vloerverwarming de woonkamer warm krijgt. Gaan wij in op de verschillende type systemen bij de verschillende vloerafwerkingen. Voor een goed beeld zetten wij vervolgens nog de voordelen van vloerverwarming op een rij. Tot slot zullen wij nog ingaan op de voordelen van elektrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen.

Zo verwarm je de woonkamer met elektrische vloerverwarming

Kies je voor elektrische vloerverwarming in de woonkamer? Dan is het goed om te weten hoe dit systeem de woonkamer kan verwarmen.

Met elektrische vloerverwarming gebruik je elektrische warmte om de vloer op te warmen. Deze warmte is afkomstig van elektrische elementen die onder de topvloer worden gelegd. Doordat de vloerverwarming door de hele ruimte wordt gelegd, wordt de gehele ruimte geleidelijk verwarmd. Hierdoor is er minder tot geen sprake van luchtcirculatie. Dit is anders bij radiatoren. De radiatoren zorgen dan voor verwarming van de lucht. Doordat er geen luchtcirculatie is, wordt voorkomen dat stof door de ruimte heen wordt geblazen.

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer zorgt voor een heerlijke, gelijkmatige verwarming van de ruimte. De ideale temperatuur voor elektrische vloerverwarming is in principe persoonlijk. Doorgaans zien wij dat mensen een temperatuur tussen de 19 en 22 graden in de woonkamer het meest prettig vinden. Dat houdt in dat de vloerverwarming ingesteld wordt op ongeveer 25 tot 31 graden.

Je vloerafwerking bepaalt welk type elektrische vloerverwarming je nodig hebt

Jouw vloerafwerking is afhankelijk van het type elektrische vloerverwarming dat gebruikt kan worden. Hieronder zullen we per type vloerafwerking bespreken welk type elektrische vloerverwarming het meest geschikt is volgens ons. We onderscheiden daarbij twee typen topvloer:

Voor een goed beeld is het belangrijk om te weten welke verschillende type vloerverwarmingen er zijn. Op hoofdlijnen zijn er drie vormen van elektrische vloerverwarming:

 • Kant-en-klare-matten;
 • Verwarmingsfolie; en
 • Verwarmingskabels. 

Hieronder een toelichting op wat de verschillende typen inhouden:

Kant-en-klare matten:
Het mattensysteem is direct klaar voor gebruik en is zeer gemakkelijk te installeren. Ze bestaan uit matten met elektrische kabels die op een glasvezelmat zijn bevestigd. De matten zijn circa 4 mm dik en zijn eenvoudig op een glad afgewerkte vloer te bevestigen. Zodra de elektrische vloerverwarming is geplaatst kan de eindvloer direct op de matten worden bevestigd.

Verwarmingsfolie:
Verwarmingsfolie zijn folies van kunststof. Op dit folie zijn verwarmingsbanen van koper verwerkt. De elektrische folies zijn ongeveer 0.3 mm dik. De folie wordt op dunne isolatieplaten bevestigd en kun je gemakkelijk op maat maken. Door de isolatieplaten wordt warmteverlies aan de onderkant beperkt. Op de folie moet vervolgens eerst een vochtscherm worden bevestigd. Daarna kan de eindvloer geplaatst worden.

Verwarmingskabels:
Bestaat uit één of meerdere elektrische kabels. Deze worden in een lussenpatroon gelegd onder de topvloer. Het is een flexibele kabel die met aluminium tape op zwaluwstaartplaten kan worden geplaatst. Je kunt de kabels ook bevestigen aan de wapening met tie-wraps.

Dit type vloerverwarming is geschikt voor Laminaat, PVC en hout

Voor laminaat, PVC en hout is het advies om verwarmingsfolie te gebruiken. Dit type elektrische vloerverwarming is zeer dun en daardoor zeer geschikt voor deze vloerafwerking. Dat de folie dun is, doet niet af aan de kracht waarmee deze kan verwarmen.

Dit type vloerverwarming is geschikt voor tegels, steen, vinyl en linoleum

Voor tegels, steen, vinyl en linoleum is het advies om gebruik te maken van matten of een verwarmingskabel. De matten en kabels zijn uitermate geschikt om onder een van deze type topvloeren gelegd te worden.

De voordelen van elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming kent verschillende voordelen. Voor een goed beeld zetten wij deze voor jou hieronder nog eens op een rij:

 • Energiezuinig;
 • Comfortabele warmte;
 • Geen luchtcirculatie;
 • Weinig onderhoud;
 • Eenvoudig te installeren.
gratis-advies
Ontvang gratis advies op maat
Ontvang gratis persoonlijk advies op maat!
Vul ons formulier in en ontvang direct professioneel advies dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Elektrische vloerverwarming en zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op het dak? Dan kan elektrische vloerverwarming een forse besparing op de energierekening opleveren.

Als je zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen, kun je met elektrische vloerverwarming zelf mooi deze energie gebruiken. Zeker met de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling. Het wordt daardoor steeds interessanter om de opgewekte stroom volledig zelf te gebruiken.

Ben je nieuwsgierig naar de combinatie van elektrische vloerverwarming met zonnepanelen? Lees er in dit artikel alles over!

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

We onderscheiden binnen de verwarmingswereld twee vormen van verwarming: hoofd- en bijverwarming. Heel kort houdt het in dat hoofdverwarming zorgt voor de gehele warmtevraag in een ruimte.

In ons artikel over dit onderwerp lees je uitgebreid wat het verschil is tussen beide.

De vraag die je wellicht bezighoudt, is of elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming kan worden gebruikt. Het simpele antwoord op die vraag: ja, dat kan! Doordat de elektrische vloerverwarming in de gehele ruimte wordt gelegd, wordt de hele ruimte verwarmd. De elektrische vloerverwarming zorgt voor een heerlijke constante en geleidelijke verwarming in de ruimte.

Leer meer over elektrische vloerverwarming

Veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming

Wat kost elektrische vloerverwarming ongeveer?

De aanschafkosten voor elektrische vloerverwarming variëren van € 84,95 tot € 99,95 per vierkante meter.

Is het eenvoudig om zelf elektrische vloerverwarming te installeren?

Zeker! Als je een beetje handig bent, is het aanleggen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Kijk op deze pagina voor een duidelijk stappenplan voor het aanleggen van jouw elektrische vloerverwarming.

Hoe weet ik welke vloerverwarming geschikt is voor mijn woonkamer?

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer kan altijd. Of het rendabel is, is afhankelijk van diverse factoren. De afmeting en isolatie van de ruimte spelen daarbij een belangrijke rol. In dit artikel lees je meer over wanneer elektrische vloerverwarming in de woonkamer het meest geschikt is.

Wat is het gemiddelde verbruik van elektrische vloerverwarming?

Dat is afhankelijk van het weer en de isolatie van de ruimte. Als uitgangspunt geldt:

 • Bij zacht weer (ongeveer 7 graden) is het verbruik tussen de 0,025 tot 0,03 kWh per vierkante meter.
 • Bij koud weer (ongeveer tussen de 2 graden en 7 graden) is het verbruik ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per vierkante meter.
 • Bij koud weer (ongeveer -3°C tot 2°C) is het verbruik 0,075 tot 0,09 kWh per vierkante meter.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Slimmeheater nieuwsbrief voor leuke kortingen.

Filter

Prijs

Plaatsing

Type vloerverwarming

Vermogen

Geschikt voor huishouden

Temperatuur instelbaar toggle

Anti kalk systeem toggle

Geschikte ruimte toggle

Verlichting toggle

Instelbaar programma toggle

Thermostaat toggle

Te bedienen via app toggle

Anti-condens toggle

Infrarood verwarming toggle

Bediening toggle

Kleur toggle

[]